Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6

6511 PP Nijmegen

Telefoon (024) 329 91 11

Telefax (024) 2378

e-mail
gemeente@nijmegen.nl


Postadres

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

persbericht

|DATUM NUMMER PERSBERICHT        |
|17 juli 2004 V002               |
Geweld tegen militairen in vierdaagse voorkomen

In Nijmegen zijn zaterdag twee mannen aangehouden. Ze worden verdacht van het beramen van een gewelddadige actie tegen militairen deelnemers aan de 4daagse wandelmarsen. De aanhoudingen hebben geen gevolgen voor het doorgaan van de vierdaagse en de vierdaagsefeesten.

De politie heeft donderdagavond informatie ontvangen over voorbereidingen om tijdens de wandelmars een gewelddadige actie te plegen in Nijmegen. De politie startte direct een onderzoek. Aan dit onderzoek onder leiding van het beleidsteam, bestaande uit de korpschef, hoofdofficier en burgemeester, werken 270 politiemensen en 4 officieren van justitie mee. Er is contact geweest met het Nationaal Coördinatiecentrum om de reële dreiging te kunnen inschatten.

Het onderzoek leidde zaterdag tot de aanhouding van de twee mannen. Het gaat om een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 37-jarige man uit Beek-Ubbergen. Beide mannen hebben niet de Nederlandse nationaliteit. Er is huiszoeking verricht en beide verdachten worden verhoord. De hoofdofficier van justitie sluit niet uit dat de verdachten alleen maar hebben geprobeerd paniek te zaaien.

Het beleidsteam, onder leiding van burgemeester Ter Horst van Nijmegen, is mede op advies van het Nationaal Coördinatiecentrum tot de conclusie gekomen dat de feesten en wandelmarsen gewoon doorgang kunnen vinden. Wel vraagt de burgemeester de wandelaars en feestvierders alert te zijn op vreemde zaken en deze direct bij de politie te melden.

De ruim tweeduizend Nederlandse militairen gaan als gepland meelopen met de wandelmarsen. De burgemeester adviseert de drieduizend buitenlandse militairen hetzelfde te doen.

Nijmegen is traditioneel altijd al goed op eventualiteiten voorbereid. Dit jaar echter extra. De geüniformeerde politie-inzet blijft zoals hij al gepland was. Dit betekent dat er per dag zo'n 125 politiemensen dienst doen. Verder blijft het geplande cameratoezicht overeind. Naast deze inzet zijn diverse extra politiemensen in burger in dienst en wordt er nog meer dan anders alert opgetreden.

Voor vragen:
Woordvoering algemeen: Afdeling persvoorlichting gemeente Nijmegen: Arian Kuil, 024-3292585 Afdeling persvoorlichting strafrechtelijk onderzoek: Openbaar Ministerie: tijdens kantooruren: 026-359356; buiten kantooruren 06-65133348 (semafoon), persofficier van jusititie: M. van der Mark. Persvoorlichting: L. Borghuis. Woordvoering politie-inzet: Afdeling Persvoorlichting Politie: M. Theunissen 024-3276008 Woordvoering 4daagse marsen: André Sonneville, 06-51605212


---- --