Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

18/07/04 Prins van Oranje houdt toespraak voor Europese milieuministers

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje houdt zondag 18 juli in het Crowne Plaza Hotel te Maastricht een toespraak voor de Informele Milieuraad. De Europese ministers van milieu spreken dan over de gemeenschappelijke aanpak van de Europese hoogwaterproblematiek.

De afgelopen jaren heeft Europa met een groot aantal overstromingen te maken gehad. Deze overstromingen hebben grote gevolgen gehad voor burgers, economie en milieu. Tijdens deze Informele Milieuraad wordt er voor de eerste maal gesproken over de mogelijkheden om op Europees niveau afspraken te maken over het voorkomen en beperken van overstromingen in rivier- en kustgebieden.

Van 16 juli tot en met 18 juli wordt de Informele Milieuraad in Maastricht gehouden. Het thema van de bijeenkomst is 'Milieu als kans'. Vrijdag 16 en zaterdag 17 juli is het milieugedeelte van de Informele Milieuraad. Gedurende deze dagen worden er voorbeelden gegeven van innovaties die goed zijn voor zowel milieu als economie. Aan de hand van deze voorbeelden bespreken de ministers instrumenten en strategieën om deze innovaties te stimuleren. De voorbeelden komen uit diverse lidstaten, betreffen verschillende sectoren en zijn getoetst op haalbaarheid. De innovaties illustreren dat milieuverbetering kan bijdragen aan een groeiende economie en werkgelegenheid. De Informele Milieuraad wordt voorgezeten door staatssecretaris drs. P.L.B.A. van Geel en wordt georganiseerd door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Zondag 18 juli staat in het teken van het beleidsvoornemen van de Europese Commissie om tot een gezamenlijke aanpak te komen voor hoogwaterbescherming. De bijeenkomst staat dan onder leiding van staatssecretaris mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat.

Naast de milieuministers uit de vijfentwintig lidstaten zijn ook de milieuministers uit de kandidaat-lidstaten Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Turkije uitgenodigd en verder de Europese Commissaris voor Milieu mevrouw Wallström, en vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese milieuorganisatie EEB en het European Environmental Agency. Voor de vrijdag en zaterdag zijn ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven uitgenodigd.