Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, tijdens de Informele Milieuraad in Maastricht op zondag 18 juli 2004 om 9.00 uur.

Koninklijke Hoogheid, mevrouw de Commissaris, geachte collegas, dames en heren,

Hartelijk welkom. We praten vandaag over een gezamenlijke Europese hoogwateraanpak. Na het zien van de beelden hoef ik u nauwelijks nog uit te leggen waarom dat zo belangrijk is. De dreiging waar we in Europa voor staan, is niet zo groot als in de Amerikaanse film The Day after tomorrow, waarin heel New York door het water wordt weggevaagd. Maar ook zonder Hollywood-overdrijving laten de beelden van recente overstromingen in Europa duidelijk zien dat we de gevolgen van de klimaatverandering maar beter serieus kunnen nemen.

En dat geldt nog veel meer voor de reportages die ons uit Zuidelijk Azië bereiken. Tien miljoen mensen ondervinden daar op dit moment de gevolgen van heftige moesson-regens en overstromingen. Drie miljoen Bangladeshi zijn van de buitenwereld afgesneden en er zijn al honderden doden te betreuren. Dat zijn aantallen om even bij stil te staan en om stil van te worden.

Dames en heren,

Ik ben er trots op dat de Prins van Oranje, Nederlands belangrijkste waterambassadeur, het thema van vandaag deskundig bij ons zal inleiden. We hebben de pers uitgenodigd om getuige te zijn van dat verhaal. Maar vóórdat ik de Prins van Oranje het woord geef, wil ik graag een korte blik werpen op de agenda van vandaag.

De Informele Milieuraad staat deze morgen in het teken van de Mededeling van de Europese Commissie over Flood Risk Management. Met dit document dat mevrouw Wallström straks zal toelichten, geeft de Commissie een aanzet voor een gezamenlijke hoogwateraanpak met als kern een stroomgebiedbenadering. Rivieren beginnen en eindigen immers niet bij staatkundige grenzen. Water houdt zich niet aan de Europese landkaart. Het ligt dus voor de hand maatregelen binnen stroomgebieden op elkaar af te stemmen.

U begrijpt waarschijnlijk dat het initiatief van de Commissie juist voor Nederland van enorm belang is. Nederland wordt wel eens oneerbiedig het afvoerputje van Europa genoemd. Als bovenstrooms de sneeuw smelt of wanneer elders in Europa de regen met bakken uit de hemel valt, stroomt het water in Nederland in een kolkende massa naar zee. In de jaren negentig hebben we daar de gevolgen van ondervonden. De Maasvallei is toen bijvoorbeeld twee jaar op rij geteisterd door overstromingen. Ik wind er dus geen doekjes om: hoogwaterbestrijding is voor Nederland gewoon een heel belangrijk onderwerp.

Maar niet alleen voor ons. Ik zou u bijvoorbeeld willen herinneren aan de zomer van 2002. Hevige regenval plaagde destijds een groot deel van Europa. Dat leidde tot wateroverlast, veel schade voor economie en milieu, en zelfs slachtoffers in verschillende landen binnen de huidige Unie. In Centraal-Europa kampten Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk met overstromingen. Maar elders ook Italië, Spanje en Frankrijk. Waterproblematiek gaat ons dus allemaal aan. Vandaar dat ik in 2003, samen met de toenmalige milieuminister Bachelot van Frankrijk, een brief heb geschreven aan de Europese Commissie met het verzoek om een strategie op te stellen over hoogwaterbescherming in Europa. En vandaar ook dat ik zo blij ben dat de Commissie dat verzoek heeft opgepakt en dat er nu een Mededeling dus een soort beleidsvoornemen van de Commissie op tafel ligt.

Ik ga natuurlijk niet op de resultaten van onze vergadering vooruitlopen. Maar ik heb het afgelopen half jaar met veel collegas over dit onderwerp gesproken en ik weet dus dat er een groot draagvlak is voor gezamenlijke actie. Daarom heb ik er vertrouwen in dat we vandaag een belangrijke stap zetten op weg naar een daadwerkelijk Europese hoogwateraanpak. Aan de locatie zal het in ieder geval niet liggen, want die is dubbel geschikt voor deze raad. Ten eerste omdat de dorpen Itteren en Borgharen om de hoek liggen. Deze twee dorpen staan in Nederland sinds de overstromingen van 1995 symbool voor de hoogwaterproblematiek. De rampzalige tv-beelden van ondergelopen huizen en straten, en de evacuatie van mensen en huisdieren staan nog op ieders netvlies. Ten tweede zijn we in Maastricht, de plaats waar in 1991 de fundamenten van de Europese Unie zijn gelegd. Ik hoop en verwacht dat dat ons de rest van de dag zal inspireren, uiteraard samen met de toespraak van de Prins van Oranje. Aan hem geef ik nu graag het woord.

Dank u wel.