Ingezonden persbericht


POSTCODE LOTERIJ VERDUBBELT OPBRENGST SHO-ACTIE DARFUR

Den Haag, 18 juli 2004 - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn verheugd over de toezegging van de Nationale Postcode Loterij om de particuliere bijdragen van de actie voor Darfur te verdubbelen. Deze verdubbeling stelt de deelnemers van de SHO en hun partners in Darfur en Tsjaad in staat om op volle kracht door te blijven gaan met de noodhulpverlening. Na een week actievoeren bedroeg de voorlopige opbrengst via particulieren ¤ 700.000,-. Onder het motto 'Help de slachtoffers in Darfur' wordt de SHO-actie tot begin augustus voortgezet; via radio- en tv-spots, advertenties in dagbladen en de actiesite www.giro555.nl zullen Nederlanders worden gevraagd hun bijdrage te storten op giro 555.

Komende week zullen de SHO een nieuwe tussenstand van giro 555 bekendmaken. De verdubbeling van de particuliere giften door de Nationale Postcode Loterij komt bovenop de eerdere toezegging van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). Zij steunt de SHO-actie met ¤ 5 miljoen.

Alle SHO-organisaties zijn al maandenlang actief met noodhulpverlening in Darfur en Tsjaad, maar besloten, gezien de omvang van de ramp, de krachten te bundelen in een gezamenlijke fondswervende campagne. Binnen Darfur zijn ruim 1 miljoen mensen van huis en haard verdreven door gewelddadige milities; een deel van deze ontheemden wordt opgevangen in kampen, maar een nog onbekend aantal mensen bevindt zich zonder enige vorm van hulp in gebieden die tot nu toe vanwege onveiligheid onbereikbaar zijn voor de hulpverleners. Circa 200.000 mensen zochten over de grens met Tsjaad een veilige plek voor het geweld, maar voor lang niet iedereen is er een plek in de opvangcentra. En zelfs in de opvangkampen in Darfur en Tsjaad is nog aan alles gebrek.

De SHO-organisaties zijn ieder op eigen terrein actief met noodhulp voor de ontheemden en vluchtelingen. Hulpverleners in het gebied melden op dit moment vooral een scherpe toename in het aantal ernstig ondervoede kinderen en waarschuwen voor de mogelijke uitbraak van cholera, als gevolg van het gebruik van vervuild drinkwater. Om dit risico in te perken, leveren de hulporganisaties op grote schaal miljoenen liters schoon drinkwater aan de ontheemden. Samen met lokale organisaties worden medische klinieken opgezet en van materialen voorzien, worden tentzeilen uitgedeeld voor onderdak en dekens verstrekt. Sanitaire voorzieningen worden in hoog tempo in de opvangkampen aangelegd; patiënten die lijden aan luchtweginfecties en malaria worden opgenomen en ondervoede kinderen krijgen levensreddende bijvoeding.

Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden de actie financieel ondersteunen en op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Darfur en het verloop van de Nationale Actie. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer 070-3339444 en via helpdarfur@unicef.nl. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en gezamenlijk fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.

*****