Sheila Verschuur verslaat mannelijke collega's in SEAT Cupra Cup

Zolder (B), 18 juli 2004. De tweede race van de SEAT Cupra Cup op het circuit van Zolder was een ongekende race-thriller. De leiding ging diverse malen in andere handen over. Uiteindelijk was de net 18-jarige Sheila Verschuur al haar tegenstanders, inclusief gastrijder Jan Lammers, te snel af! Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde wonnen de eerste, verwarrend verlopen race van het weekeinde.

Na races op Circuit Park Zandvoort en TT Circuit Assen, reed de SEAT Cupra Cup een dubbele race op het circuit van Zolder in België. Onder de deelnemers bevond zich een unieke equipe: de prinsen Pieter Christiaan en Bernhard jr. van Oranje, zoons van prinses Margriet en mr. Pieter van Oranje. Tijdens de kwalificatietraining veroverden Marc Koster en Ivo Berger de pole position voor de eerste race. Broer en zus Bertus en Renate Sanders reden de tweede trainingstijd.

In de eerste race van het weekeinde sloeg de verwarring vooral achteraf toe. Aanvankelijk leken Marc Koster en Ivo Berger gewonnen te hebben, gevolgd door hun teamgenoten Marcel Duits en Christiaan Frankenhout. Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde kwamen weliswaar als eerste over de finish, maar zij leken na de race gediskwalificeerd te worden. De equipe had immers niet de reglementaire anderhalve minuut in de pits gestaan tijdens de verplichte pitstop annex rijderswissel. Na afloop bleek deze 90 seconden-eis alleen voor de Paasraces van toepassing te zijn geweest, en dus niet voor het hele seizoen. Morien en Duivenvoorde, die een pitstop van slechts een minuut maakten, werden daardoor alsnog tot winnaars uitgeroepen. Zowel de equipe Koster/Berger als Duits en Frankenhout kregen na afloop een tijdstraf van 30 seconden vanwege inhalen op een moment dat passeren niet toegestaan was ('inhalen onder geel'). Daardoor schoven Sheila Verschuur en Michel Schaap op naar de tweede plaats, voor Marco Bikkers en Benno van Ree.

De tweede race stond bol van de spanning. Aanvankelijk vormden Ronald Morien, de vanaf de zesde startpositie doorgestarte Marc Koster en Sheila Verschuur de top drie. Nadat Morien uitviel, ontspon zich een prachtig duel tussen koploper Koster en Verschuur, die continu 'op zijn achterbumper' zat. Deze situatie veranderde toen Marc Koster even naast de baan belandde. "Ik had last van remproblemen", verklaarde hij na de race. De net 18-jarige Sheila Verschuur nam de kop over en leek de race te gaan winnen, tot ook zij het slachtoffer van remproblemen werd. Ze spinde in de laatste ronde; de vlak achter haar rijdende Marc Koster kon geen kant meer op en kwam ook tot stilstand. Bij de beide coureurs sloeg hun motor af, een situatie waarvan Marcel Duits profiteerde. Hij verruilde zijn derde plek voor de koppositie! In de allerlaatste bocht voor de finish veranderde de situatie nogmaals. Sheila Verschuur herstelde zich snel en passeerde in de laatste chicane Duits, die ook nog de als veertiende gestarte (!) Niek Jansen moest laten passeren. "Het was een leuke, maar vooral spannende race", vond de overgelukkige Sheila, die haar eerste raceoverwinning behaalde. "Door mijn remproblemen moest ik pompend remmen voor de bochten. De remmen waren ook de reden van mijn spin in de slotfase." Ook Niek Jansen kon zijn geluk niet op. "Dit is mijn eerste podiumplaats in mijn carrière. Dit is geweldig, vooral omdat ik vanaf de veertiende plek ben vertrokken."

Niemand minder dan Jan Lammers reed een gastrace in de SEAT Cupra Cup. Hij begon vanaf de derde startpositie in de SEAT Ibiza TDi van Marco Bikkers en Benno van Ree. Zonder enige training vooraf kwam hij als negende over de finish. "Ook voor mij is het moeilijk om in korte tijd de limiet van de auto te vinden", blikte hij op zijn race terug. "Ik had echt niet verwacht dat ik vandaag zou winnen. Zo werkt het niet." Zelfs niet als je Jan Lammers heet. Uitslag race 1:


1. Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde 23 ronden in 47:38.534
2. Sheila Verschuur en Michel Schaap op 22.951
3. Marco Bikkers en Benno van Ree op 34.406
4. Frank van den Berk en Patrick Borst op 35.786
5. Pim Hoekzema en René Oudshoorn op 38.351

6. Marc Koster en Ivo Berger op 40.348

7. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout op 40.752
8. Martin van de Brink en Peter Bergervoet op 55.547
9. Cees van de Vendel en Robert Heuser op 1:09.594
10. Harrie Kolen en Jan Latour op 1:12.912

snelste raceronde: Sheila Verschuur en Michel Schaap, 1:58.230 (120,822 km/h).

Uitslag race 2:


1. Sheila Verschuur 12 ronden in 23:53.542
2. Niek Jansen op 0.435

3. Marcel Duits op 0.626

4. Marc Koster op 1.145

5. René Oudshoorn op 1.950

6. Menno Kuus op 4.625

7. Martin van de Brink op 5.670

8. Cees van de Vendel op 12.947

9. Jan Lammers op 14.086

10. Peter Lieffering op 19.882

snelste raceronde: Sheila Verschuur, 1:56.875 (122,500 km/h)

Stand na zes races:


1. Ronald Morien en Erik Struijlaart 123

2. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout 115
3. Sheila Verschuur en Michel Schaap 103

4. Frank van den Berk en Patrick Borst 91

5. Marc Koster en Ivo Berger 87

6. Wilko Becker en Frank Wilschut 78

7. Bertus en Renate Sanders 74

8. Pim Hoekzema en René Oudshoorn 69

9. Menno Kuus en Johan Jansen 67

10. Aad Duijvesteijn en Louis Bouman 61


---
Voor de redactie: Voor nadere inlichtingen:

Geert Vermeer, Cupmanager SEAT Cupra Cup, .tel. 06 5161 1357.


---- --