STICHTING GREENPEACE NEDERLAND

Greenpeace: The Day After Tomorrow op Hemwegcentrale

Greenpeace: Nuon moet vuile kolenstroom vervangen door groene energie
The Day After Tomorrow op Hemwegcentrale

Greenpeace Nederland projecteert vanavond de Hollywood-film 'The Day After Tomorrow' op de Hemwegcentrale in Amsterdam. Met deze actie wil de milieuorganisatie op ludieke wijze laten zien dat de kooldioxide (CO2) die vrijkomt bij de stroomopwekking in kolencentrales zoals de Hemwegcentrale, gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt. Greenpeace wil dat energiebedrijf Nuon, eigenaar van deze centrale, de kolencentrale zo snel mogelijk sluit en investeert in groene energie om het klimaat te redden.

In de film The Day After Tomorrow duwt een enorme storm de aarde binnen enkele dagen naar een verwoestende ijstijd. Een stormvloed in Manhattan, hagelstenen zo groot als sinaasappels in Tokio en sneeuw in de straten van New Delhi. Wetenschappelijk gezien klopt dit scenario niet, en vooral de snelheid waarmee de klimaatverandering zich voltrekt is niet realistisch. Maar de film vraagt wel op een succesvolle manier aandacht voor een wereldwijd probleem. Om de film in het juiste perspectief te plaatsen, lanceerde Greenpeace enkele weken voor de premiere van de film, de website www.dayaftertomorrow.nl waar het realistische scenario van klimaatverandering wordt gegeven.

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds zichtbaarder. Heviger stormen, smeltende ijskappen, extreme droogtes, bedreiging van de koralen, voedsel- en drinkwaterproblemen en bosbranden zorgen wereldwijd voor problemen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn in 2002 door klimaatverandering 150.000 mensen meer overleden aan malaria en andere tropische ziekten. In Nederland moeten we de komende decennia tientallen miljarden euro's besteden aan het verstevigen van de dijken om de voeten droog te houden. Een land als Bangladesh, dat geen miljarden heeft om dijken te bouwen, wordt elk jaar geconfronteerd met steeds ernstiger overstromingen. Dat hebben we vorige week nog kunnen zien. Het adviesorgaan van de Verenigde Naties, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), voorspelt dat zeespiegel in deze eeuw met 55 cm stijgt. Voor Bangladesh betekent dat dan 17 miljoen mensen voor het stijgende water moeten vluchten.

'Overheid, bedrijven en consumenten realiseren zich steeds meer dat klimaatverandering een groot probleem is. De overheid neemt al wel maatregelen tegen de gevolgen van zeespiegelstijging, maar heeft te weinig oog voor de oorzaak van klimaatverandering: uitstoot van CO2. In tegenstelling tot wat The Day After Tomorrow suggereert, kunnen we daar nog altijd iets tegen doen,' aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. 'Als de overheid en de energiebedrijven massaal investeert in duurzame energie als zon, wind en schone biomassa, en consumenten blijven kiezen voor groene stroom, kunnen we rampscenario's als in The Day After Tomorrow voorkomen.'