Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2004/2342
datum
15-07-2004

onderwerp
Landbouw- en Visserijraad 19 juli 2004 - Geannoteerde agenda TRC 2004/5459

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 19 juli aanstaande vindt in Brussel de eerstvolgende vergadering plaats van de Raad van ministers van Landbouw en Visserij uit de landen van de EU. Dit zal tevens de eerste Landbouw- en Visserijraad zijn onder Nederlands voorzitterschap van de EU. Hierbij informeer ik u over de agenda van deze Raad. Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda of dat bepaalde onderwerpen worden afgevoerd of worden uitgesteld tot in een volgende vergadering.

Zoals gebruikelijk zal ik als nieuwe Voorzitter de eerste Raad onder Nederlands voorzitterschap informeren over het werkprogramma van het voorzitterschap. Vervolgens zal ik, in aansluiting op de accenten voor het Nederlandse voorzitterschap van de EU, gezamenlijk met de Commissie een initiatief presenteren om de samenwerking tussen onderzoekfinanciers in de verschillende lidstaten te stimuleren.

Ter besluitvorming liggen aan de Raad de volgende voorstellen voor: * ontwerpbeschikking inzake het in de handel brengen van de genetisch gemodificeerde maïslijn NK603 als nieuw voedingsmiddel; * Raadsconclusies voor een communautair Actieplan voor het beheer van Europese aal (A-punt);
* Raadsconclusies over partnerschapovereenkomsten op visserijgebied (A-punt);
* voorstel voor een overeenkomst met India en Pakistan over de wijziging van het invoerregime voor rijst.

Voorts zal de Commissie haar voorstellen presenteren voor het structuurfonds visserij, de kaderverordening plattelandsontwikkeling voor de periode 2007-2013 alsmede een mededeling over de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor suiker. Verder zal de Commissie de Raad informeren over de stand van zaken in de onderhandelingen met de Russische Federatie over een veterinair akkoord. Onder het agendapunt diversen ten slotte zal de Commissie zal de Raad informeren over de uitvoering van het actieplan Forest Law Enforcement, Governance and Trade (FLEGT).

datum
15-07-2004

kenmerk
IZ. 2004/2342

bijlage

Goedkeuring van de voorlopige agenda

Goedkeuring van de A-punten

Voor zover nu bekend zullen de volgende voorstellen c.q. conclusies aan de Raad als A-punt worden voorgelegd:
* Raadsconclusies inzake Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement betreffende de Ontwikkeling van een communautair actieplan voor het beheer van Europese aal (zie toelichting);
* Raadsconclusies inzake Mededeling van de Commissie over een geïntegreerd kader voor partnerschapsovereenkomsten op visserijgebied met derde landen (zie toelichting). Beheer aalstand
Het voorzitterschap zal aan de Raad ontwerpconclusies voorleggen met betrekking tot het beheer van de Europese aalstand. Deze conclusies zijn gebaseerd op de Mededeling van Commissie aan Raad en Europees Parlement inzake het Communautair Actie Plan voor het beheer van de Europese aal. In de conclusies vraagt de Raad de Commissie om snel met voorstellen te komen voor kortetermijnmaatregelen. De Europese aalstand bevindt zich op een dermate laag niveau dat dringend beheersmaatregelen nodig zijn. Deze kortetermijnmaatregelen moeten worden gericht op een evenwichtige vermindering van de exploitatie van aal in geheel Europa. Daarbij zal naast de wetenschappelijke adviezen ook rekening moeten worden gehouden met sociaal-economische factoren en met de illegale visserij op aal.
Tevens vraagt de Raad om een langere termijnaanpak in een integraal beheersplan voor aal. In het Europees beheerssysteem voor de langere termijn blijven de lidstaten zelf verantwoordelijk voor het verwezenlijken van de plaatselijke beheersdoelstellingen. De Nederlandse delegatie steunt de conclusies. Zij is van oordeel dat met voortvarendheid gewerkt moet worden aan het herstel van de aalpopulatie zodat aal ook in de toekomst een belangrijke bron blijft voor de Nederlandse visserij en aquacultuur en tevens een plaats behoudt in het aquatisch ecosysteem. Naar verwachting worden deze conclusies met unanimiteit vastgesteld.
Partnerschapsovereenkomsten op visserijgebied Het voorzitterschap zal aan de Raad ontwerpconclusies voorleggen met betrekking tot de Partnerschapsovereenkomsten op visserijgebied. In het kader van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid heeft de Commissie in een Mededeling aan Raad en Europees Parlement haar toekomstig beleid ten aanzien van visserijakkoorden met derde landen uiteengezet. De Commissie beoogt een geleidelijke verschuiving van toegangsovereenkomsten voor Europese vissers naar samenwerkingsovereenkomsten met betrokken derde landen. In dergelijke overeenkomsten moeten de doelstellingen van duurzame ontwikkelingen in de visserij worden geïntegreerd en de overeenkomsten moeten in overeenstemming zijn met het coherentiebeginsel.
Het voor Nederland belangrijke punt van de instelling van wetenschappelijke comités - die beter inzicht verschaffen in de bestandsituaties - is in de conclusies opgenomen. De Nederlandse delegatie kan de ontwerpconclusies steunen Naar verwachting worden deze conclusies met unanimiteit vastgesteld.

Werkprogramma van het voorzitterschap
(Presentatie van het voorzitterschap)

Het is gebruikelijk dat de nieuwe Voorzitter tijdens zijn eerste Raad het werkprogramma van het voorzitterschap toelicht. In mijn brief van 3 juni jl. heb ik u geïnformeerd over mijn inzet en ambities als Voorzitter van de Landbouw- en Visserijraad gedurende de tweede helft van 2004. Deze lijn zal ik dan ook volgen in mijn presentatie. Ik zal in het bijzonder ingaan op de accenten van het Nederlandse voorzitterschap, te weten duurzame landbouw, administratieve lastendruk en samenwerking onderzoeksfinanciers. Ook wil ik kort stilstaan bij de rol van het voorzitterschap bij de externe betrekkingen van de EU met derde landen en in multilaterale fora. Een goede voorbereiding in Brussel legt een basis voor een effectief extern optreden.

Samenwerking onderzoeksfinanciers
(Presentatie van het voorzitterschap/de Commissie)

In de gezamenlijke agendering van onderzoek binnen de EU valt op terreinen van gemeenschappelijk belang nog veel te winnen. Daarom wil ik de gelegenheid aangrijpen om als Voorzitter van de Raad de samenwerking tussen lidstaten op dit gebied te stimuleren. Door middel van een enquête hoop ik de ambities en behoeften van de lidstaten in kaart te kunnen brengen. De uitkomsten van deze enquête zullen worden verwerkt in een syntheserapport, dat ik in de Raad van november zal presenteren. Het is mijn intentie om in dit rapport ook voorstellen voor concrete acties te doen.

Veterinaire onderhandelingen EU-Rusland
(Voortgangsrapportage)

De Commissie zal de Raad informeren over de stand van zaken in de onderhandelingen met de Russische Federatie over een veterinair akkoord en over veterinaire certificaten voor levend vee in het bijzonder. Zoals ook aangegeven in mijn brief van 12 juli met het verslag van de Landbouw- en Visserijraad van 21 juni, verlopen de onderhandelingen moeizaam. Veel lidstaten hebben hun zorg uitgesproken over de gang van zaken. Als Voorzitter van de Raad zal ik al het mogelijke doen om samen met de Commissie en de lidstaten de onderhandelingen voort te zetten en indien mogelijk tot een goed einde te brengen.

Markttoelating genetisch gemodificeerde maïs (NK603) (Aanneming)

Aan de Raad ligt ter besluitvorming voor een ontwerpbeschikking inzake het in de handel brengen van de genetisch gemodificeerde maïslijn NK603 als nieuw voedingsmiddel. Daar het Permanent Comité voor de Voedselketen en de Diergezondheid (PCVD) bij gebrek aan een gekwalificeerde meerderheid geen advies over de toelating kon uitbrengen, heeft de Commissie volgens de procedure van de verordening de ontwerpbeschikking nu formeel neergelegd bij de Raad.

Dit is de tweede keer dat een besluit tot toelating aan de Raad Landbouw en Visserij wordt voorgelegd sinds de inwerkingtreding van twee nieuwe verordeningen inzake de markttoelating, traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), levensmiddelen en diervoeders. Met de inwerkingtreding van deze twee verordeningen en de toelating tot de communautaire markt van Bt11 suikermaïs is het sinds 1998 bestaande 'de facto' moratorium op toelating doorbroken.

Op Europees niveau is er een duidelijk toetsingkader voor voedselveiligheid van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en de NK603maïs is conform deze regels beoordeeld en veilig bevonden. Bovendien is de ontwerpbeschikking ook in overeenstemming met het genoemde nieuwe wettelijke kader opgesteld. Mijns inziens is dan ook voldaan aan alle voorwaarden van het toetsingskader voor voedselveiligheid. Ik zal derhalve instemmen met de ontwerpbeschikking.

Op 1 juli 2004 is de Beschikking aan de Raad gezonden. Op dat moment is ook de BNC-procedure in werking gesteld. Het BNC-fiche komt u zo spoedig mogelijk toe.

Structurele maatregelen in de visserijsector
(Presentatie van de Commissie)

Commissaris Fischler zal tijdens de Raad het Commissievoorstel voor een nieuw financieringsinstrument voor de visserij voor de periode 2007-2013 presenteren. De Commissie beoogt met haar voorstel het nieuwe fonds beter te laten aansluiten op de doelstellingen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.
Het voorstel is nog niet beschikbaar.

Kaderverordening plattelandsontwikkeling 2007-2013 (Presentatie van de Commissie/Openbaar debat)

De Commissie zal haar voorstellen presenteren voor een nieuwe Kaderverordening Plattelandsontwikkeling. Dit zal gebeuren in een samenhangend pakket met voorstellen voor de Financiële Perspectieven 2007-2013, een ontwerpverordening voor de structuurfondsen en een mededelingen inzake Natura 2000.
Daarnaast zal een ontwerpverordening worden gepresenteerd over het beheer van de fondsen voor de financiering van de maatregelen in de eerste pijler van het GLB en het beheer van het plattelandsfonds.

De nieuwe Kaderverordening Plattelandsontwikkeling wordt de opvolger van de huidige Verordening 1257/1999. Op dit moment is de inhoud van de voorstellen nog niet bekend.

Hervorming Gemeenschappelijke marktordening suiker (Presentatie van de Commissie/Gedachtewisseling)

De Commissie zal aan de Raad een mededeling presenteren over de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor suiker. Aansluitend zal een eerste debat plaatsvinden.

In september 2003 presenteerde de Commissie een mededeling met een drietal opties voor hervorming van de suikermarktordening: 1) handhaving van het huidige systeem van hoge prijzen en vaste productiequota; 2) forse prijsverlaging en verhandelbaar maken van productiequota en 3) volledige liberalisering. Onderhavig voorstel is een uitwerking van de tweede optie, zij het tamelijk ambitieus. In lijn met eerdere hervormingen streeft de Commissie hiermee naar een suikersector die marktgerichter, duurzamer en minder handelsverstorend is. Een definitief wetsvoorstel verschijnt waarschijnlijk pas in de eerste helft van 2005.

Concreet stelt de Commissie in haar mededeling het volgende voor: * de interventieprijs wordt vervangen door een referentieprijs, die als basis zal dienen voor de suikerbietenprijs, tariefprotectie en preferentiële import;
* deze referentieprijs voor suiker wordt met ingang van het verkoopseizoen 2005/2006 in twee fasen met 1/3 verlaagd en daaraan gekoppeld wordt ook de minimum bietenprijs verlaagd met 37%; * boeren worden voor de prijsdaling gedeeltelijk gecompenseerd via ontkoppelde inkomenssteun (een bedrijfstoeslag per hectare); * de A- (bestemd voor interne EU consumptie) en B-quota (bestemd voor gesubsidieerde export) worden in niet geringe mate verlaagd (=/- 20%) en onderscheid tussen beide komt te vervallen; * C-suiker (bestemd voor ongesubsidieerde export) blijft bestaan; * de nationale productiequota worden tussen de lidstaten verhandelbaar;
* de op dit moment ongelimiteerde invoer van suiker uit de Westelijke Balkan wordt gecontingenteerd;
* in overleg met betrokken landen wordt bezien hoe ACS-landen kunnen worden geholpen bij aanpassing en herstructurering; * met het oog op externe ontwikkelingen (WTO-panel, WTO-onderhandelingen) is in 2008 een evaluatie voorzien.

Aangezien de Commissie de mededeling pas op 14 juli jl. heeft gepresenteerd, heeft Nederland nog geen definitief standpunt geformuleerd. In november 2003 heb ik u naar aanleiding van de Commissiemededeling van september 2003 al wel geïnformeerd over de hoofdlijnen van het Nederlandse kabinetsstandpunt inzake het toekomstige suikerbeleid (Kamerstuk 2003-2004, 28 625, nr. 12, TK). Het daarin neergelegde standpunt vormt dan ook het uitgangspunt voor de beoordeling van de onderhavige mededeling.

Naar mijn mening moet een forse prijsverlaging gecombineerd worden met verhandelbaarheid van productiequota, gedeeltelijke compensatie via ontkoppelde inkomenssteun en een daling van suikerproductie in de EU. Daarnaast meent Nederland dat rekening moet worden gehouden met de 17 ACS-landen. De handelspreferenties die deze landen nu genieten onder het Verdrag van Cotonou zullen als gevolg van de hervorming afnemen. Deze landen zouden tegemoet gekomen kunnen worden in de vorm van een tijdelijke compensatie, herstructureringssteun voor de suikerindustrie of extra markttoegang. Ook moeten de aanpassingen dusdanig vorm worden gegeven dat de sector zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie.

Als Voorzitter van de EU ben ik voornemens om de behandeling van het voorstel voortvarend op te pakken zodat wanneer de Commissie met concrete wetsvoorstellen komt, naar verwachting onder het Luxemburgse voorzitterschap in de eerste helft van 2005, besluitvorming spoedig afgerond kan worden.

WTO-onderhandelingen rijst
(Aanneming)

Bij het akkoord van Luxemburg over de hervorming van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (juni 2004) is als onderdeel van het compromis aan de Commissie een mandaat verstrekt om in het kader van de WTO-onderhandelingen aan te gaan over een wijziging van de geconsolideerde invoerrechten voor rijst met de meest belangrijke handelspartners VS, India, Pakistan en Thailand. Dit om de prijzen meer in lijn te brengen met de wereldmarktprijzen, daarbij rekening houdend met de belangen van de ontwikkelingslanden. Met India en Pakistan is in principe een overeenkomst bereikt. De onderhandelingen met de VS en Thailand hebben niets opgeleverd.

Aan de Raad ligt nu het volgende een voorstel voor voor een overeenkomst met India en Pakistan:
* invoertarief voor gedopte rijst van EUR 65/ton * invoertarief voor witte rijst van EUR 175/ton * onbeperkte invoer van basmatirijst tegen een nul-tarief * communautair controlesysteem aan de grens voor basmatirijst op basis van DNA
* bescherming van de geografische indicatie van basmatirijst

Het is de verwachting dat het voorstel met een ruime gekwalificeerde meerderheid door de Raad zal worden aangenomen. Ook Nederland kan instemmen met het voorstel.

Diversen
* Actieplan Forest Law Enforcement, Governance and Trade (FLEGT) (Informatie van de Commissie)
De Commissie zal de Raad informeren over de uitvoering van het actieplan Forest Law Enforcement, Governance and Trade (FLEGT). Onder de naam FLEGT is sinds 2001 een aantal Europese processen gestart waarmee de handel in illegaal hout wordt tegengegaan. In februari 2002 heeft de Commissie besloten hiervoor een EU-actieplan te ontwikkelen. In oktober 2003 heeft de Landbouw- en Visserijraad conclusies aangenomen waarin de Commissie wordt aangemoedigd om medio 2004 met een verdere uitwerking van het actieplan te komen. De Commissie zal naar verwachting tijdens het Nederlandse Voorzitterschap met een uitwerking van het Actieplan komen.
Nederland heeft het actieplan vorig jaar van harte verwelkomd en heeft dan ook de intentie om de voorstellen verder te brengen.

Ten slotte is en marge van de Raad een informele bespreking voorzien over de stand van zaken van dat moment in de WTO-onderhandelingen en zal door ministers betrokken bij visserij-activiteiten op de Noorzee een gezamenlijke verklaring worden ondertekend over samenwerking bij de visserijcontrole.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Landbouw- en Visserijraad 19 juli 2004 - Geannoteerde agenda (PDF-formaat, 109 kB)


---