Ministerie van Justitie

Twintig maanden cel geëist tegen judoleraar

Twintig maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, werd dinsdag geëist tegen de Amsterdamse judoleraar Richard van D. De 38-jarige judoka wordt ervan verdacht tussen 1993 en 2002 vijf minderjarige jongens meerdere malen onzedelijk te hebben betast. De uitspraak volgt 19 juli.

De trainer van de clubs MEO en Judo Ryu in Amsterdam zat sinds eind maart vast op verdenking van ontucht met zijn pupillen. Onder de slachtoffertjes zaten jongens tussen de zeven en negen jaar oud. Van D's arrestatie leidde tot grote onrust onder de ouders. Velen konden zich niet voorstellen dat hij schuldig was.

De Amsterdammer was tot zijn aanhouding een gevierd judotrainer. Kinderen die in Amsterdam wilden gaan judoën, werden vaak naar hem doorverwezen. Zijn pupillen sleepten met grote regelmaat prijzen binnen tijdens toernooien. Van D., die getrouwd is en geen kinderen heeft, is al meer dan tien jaar zeer actief in de Amsterdamse judowereld.

Sportverenigingen zijn al enkele jaren bezig om seksuele intimidatie en misbruik in de sport tegen te gaan. Toch neemt het aantal meldingen over ongewenste intimiteiten bij NOC*NSF toe. Dat is in drie jaar gestegen van 33 tot 81 gevallen. Jeugdige sporters kunnen sinds 1997 terecht bij het meldpunt van de sportkoepel.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 08-07-2004