Anti Racisme Informatie Centrum

Lidstaten EU laten discriminatie ongemoeid

19 juli 2004

Lidstaten van de EU schenken te weinig aandacht aan bestrijding van discriminatie, zo constateert het Europees netwerk tegen discriminatie (ENAR). Een jaar geleden, op 19 juli 2003, moest de EU-richtlijn die gelijke behandeling op grond van ras voorschrijft in alle lidstaten zijn ingevoerd. In vijf landen heeft omzetting van deze EU-regels nog niet plaatsgevonden. De Europese Commissie heeft deze vijf, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Finland en Griekenland, nu voor het Europese Hof in Luxemburg gedaagd.

In andere lidstaten, waaronder Nederland, is de richtlijn weliswaar omgezet in nationaal recht, maar op een minimale manier. Er is geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een ruimere bescherming tegen discriminatie in te richten.

ENAR roept de lidstaten op om snel te komen tot een effectieve bestrijding van achterstelling op grond van ras en etnische afkomst.

Als positieve ontwikkeling wijst ENAR op het onlangs gepubliceerde Groenboek. In dat Groenboek, met de titel Gelijkheid en non-discriminatie in een uitgebreide Europese Unie, geeft de Europese Commissie een overzicht van de voortgang die in de afgelopen vijf jaar is geboekt bij de bestrijding van discriminatie. Het stelt daarnaast een aantal doelstellingen op, die de EU in de toekomst op dit gebied moet bereiken.

Zo kijkt de Commissie kritisch naar projecten die zij de afgelopen tijd heeft gefinancierd. In de toekomst worden andere eisen aan projecten gesteld. De rol van non-gouvernementele organisaties bij het verspreiden van kennis en bewustwording over gelijke behandeling wordt in het Groenboek onderstreept.

Het doel van het Groenboek is het openen van een discussie over de toekomst van gelijke behandeling en bestrijding van discriminatie. Iedereen kan haar of zijn mening over de ideeën in het Groenboek aan de Commissie kenbaar maken.
Het raadplegen van betrokken burgers en organisaties duurt tot 31 augustus 2004. Als de nieuwe Europese Commissie in november van dit jaar aantreedt, kan zij de ideeën die in Europa op dit terrein leven, betrekken bij het opstellen van nieuwe plannen. Ook in november worden de uitkomsten, onder het Nederlands Voorzitterschap, op een conferentie in Scheveningen besproken.

Het LBR bestudeert de ideeën die in het Groenboek staan, en zal op korte termijn zijn visie daarop naar buiten brengen.

Het Groenboek is hier te downloaden:
http://europa.eu.int/comm/employment_social/fundamental_rights/greenpa per_nl.pdf

Meer informatie: mr Dick Houtzager: tel. 010-2010201 of e-mail: info@lbr.nl