Verbond van Verzekeraars

Europa best belangrijk, óók voor verzekeraars

Versterking van de economische groei, achterstanden wegwerken en meer aandacht voor veiligheid: tijdens zijn eerste persconferentie als nieuwe voorzitter van de EU maakte premier Balkenende duidelijk waar de komende maanden de accenten moeten liggen in Europa. Volgens deskundigen is het Nederlands voorzitterschap een uitgelezen kans om Nederland te profileren. Maar wat betekent het voorzitterschap eigenlijk voor verzekeraars?

Versterking van de economie: dat is een van de speerpunten waar Nederland de komende maanden nadrukkelijk voor pleit. Een werkgroep onder leiding van Wim Kok moet daar invulling aan geven en op 1 november een rapport publiceren over de voortgang van het Lissabon-proces (de afspraak dat de EU in 2010 de meest concurrerende en innovatieve economie van de wereld moet zijn). Doel van het rapport is om concreet en effectief een nieuwe impuls te geven aan het economische hervormingsproces.

Administratieve lasten
Een van de punten die ongetwijfeld in het rapport zullen terugkomen, is de grote hoeveelheid aan Europese regels. Politieke leiders hebben in 2003 al geconcludeerd dat deze veel te belastend zijn voor het Europese bedrijfsleven. Tijdens de EU-top in november zal daarom een aantal initiatieven worden gelanceerd om tot efficiëntere regelgeving te komen. Zo wil Nederland een EU-meetinstrument ontwikkelen voor het kwantificeren van administratieve lasten (op basis van de ervaringen met het Nederlandse Adviescollege toetsing administratieve lasten). Ook moet worden besloten welke regels met voorrang worden vereenvoudigd. Voor verzekeraars heeft dat ongetwijfeld ook consequenties. Het Verbond hamert al langer op de toenemende administratieve en nalevingslasten voor verzekeraars, die voortkomen uit bestaande wettelijke verplichtingen en nieuwe wet- en regelgeving. Vaak gaat het hier ook om implementaties van Europese richtlijnen. Voor wat betreft de nalevingslasten heeft het Verbond vorig jaar MINVER gepresenteerd: het MeetInstrument Nalevingslasten VERzekeraars. Uit toepassing daarvan blijkt dat de nalevingslasten voor verzekeraars en hun klanten aanzienlijk zijn. Momenteel speelt MINVER een rol bij het in kaart brengen van de nalevingslasten van de Wet financiële dienstverlening. Het Verbond bekijkt bovendien hoe MINVER ook in de EU op de agenda kan worden geplaatst.

Nieuwe richtlijnen
Naast de economische omstandigheden zal Nederland tijdens zijn voorzitterschap ook proberen om de nog openstaande maatregelen uit het Actieplan Financiële Diensten zo snel mogelijk af te ronden. Voor verzekeraars betekent dit onder meer dat de Richtlijn gelijke behandeling van man en vrouw, de Richtlijn herverzekering en de Richtlijn voor consumentenkrediet definitief moeten worden vastgesteld. Daarnaast moet het Actieplan Corporate Governance worden geïmplementeerd, door een follow-up te geven aan recente voorstellen van de Europese Commissie. Doel is om de Europese kapitaalmarkten efficiënter en aantrekkelijker te maken en de concurrentiekracht van de Europese industrie te verhogen.

Pensioenen
Tot slot moeten volgens Nederland vorderingen worden gemaakt met de hervorming van nationale pensioenstelsels, wat ook gevolgen kan hebben voor verzekeraars. Op basis van het in 2003 gepresenteerde Joint Report on Pensions moet worden bekeken hoe duurzame en geharmoniseerde pensioenstelsels kunnen worden gerealiseerd en moeten de mogelijkheden voor tweede-pijlerproducten worden onderzocht. De bedoeling is dat Europese leiders in de herfst van dit jaar overeenstemming bereiken over doelen, werkmethoden en indicatoren op pensioengebied.

Verzekerd!, juli 2004