DENTTABS

Poetsen met een pilletje

Poetsen met een pilletje

Er is een heel nieuw product op de markt: Denttabs, de vervanger van tandpasta.
Denttabs(r) zijn ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit Witten/Herdecke en hebben veel wetenschappelijk aantoonbare voordelen vergeleken met tandpasta.
Minder gewicht, extreem lange houdbaarheid, betrouwbare bescherming en langdurige werkzaamheid, aangename smaak - dat is slechts een kleine greep uit de vele voordelen van het nieuwe gebitsverzorgingsmiddel met de naam Denttabs(r).

Traditionele tandpasta overtroffen
Denttabs(r) zorgt momenteel voor een sensatie in de tandpasta en tandenborstelindustrie en in de tandheelkunde in het algemeen. Het laboratorium van Prof. Dr. Peter Gängler heeft bekend gemaakt dat er een tablet is ontwikkeld dat qua werking en efficiëntie de traditionele tandpasta duidelijk overtreft.

Innovatie
Het idee kwam van Prof. Dr. Peter Gängler, een van de 'uitvinders' van de gebitsverzorging nieuwe stijl, toen hij jaren geleden een verouderd studieboek aan het actualiseren was. Gängler is decaan aan de Wittense Faculteit voor Tand-, mond-, en kaakheelkunde. 'Het viel mij op dat er de afgelopen 100 jaren op dit gebied in feite geen innovaties meer hebben plaatsgevonden.' Nog altijd poetst het overgrote deel van de mensheid zijn tanden elke ochtend en na elke maaltijd met de traditionele tandpasta. Die heeft echter een hoop nadelen, die men vanwege gebrek aan alternatieven graag op de koop toe nam. Om te beginnen is er het wateraandeel van meer dan 50 procent. Het water maakt de tubes zwaar en zorgt er bovendien voor dat 'alle ingrediënten met elkaar reageren', aldus Gängler. Een onaangenaam neveneffect is de beperkte houdbaarheid van het waterige mengsel dat het noodzakelijk maakt kwistig conserveringsmiddelen toe te voegen. En dan is er nog een significante factor: het hoog reactieve gehalte van fluor.

Experimenten
Dr Hendrik Eifler, praktiserend tandarts in Berlijn en in 2001 gepromoveerd aan de faculteit van prof. Gängler, ging met het idee aan de slag. Hij startte een serie experimenten waarbij verschillende samenstellingen van poeders en granulaten van actieve ingrediënten werden gecombineerd. Maar omdat granulaat niet bijzonder geschikt leek als manier van doseren, kwam hij op het idee het simpelweg in de vorm
van een tablet te persen - Denttabs(r) waren geboren. De combinatie van een praktische manier van doseren en ingrediënten met minimale neveneffecten maken tezamen echter nog geen goed gebitsverzorgingsproduct. In de praktijk zou moeten blijken of het 'gevoel in de mond' en de smaak een groot publiek aanspreken. Ook op dit punt blijken de Denttabs(r) meer dan opgewassen tegen concurrent tandpasta.

Uitbreiding assortiment
Prof. Gängler is erg enthousiast over de mogelijkheden van het product. Het huidige denttabs-assortiment wordt verder uitgebreid: fruitsmaak voor kinderen, verhoogd vitamine-C gehalte voor mensen met onvoldoende speekselproductie, Denttabs(r) speciaal voor rokers - alles lijkt mogelijk, zelfs gekleurde tabletten. De uitvinders richten hun blik nu op grote reisorganisaties en hotelketens. 'Thomas Cook en de luchtvaartmaatschappijen kunnen een teststrip Denttabs(r) bij een ticket leveren.' In tegenstelling tot een tube tandpasta, past een pakje Denttabs(r) in iedere zak, hoe klein ook. Gängler is daarnaast van plan de strijdkrachten voor het product te interesseren.

Bron: Prof. Dr. Peter Gängler en proDentum GmbH.