Ingezonden persbericht


Persbericht

Einde Tweede Wereldoorlog in Luchtvaart-Themapark Aviodrome-Lelystad:

Oorlogs-Dakota 'Fifi Kate' in Aviodrome ook van binnen te zien

Luchthaven Lelystad, 14 juli 2004 - Om op een bijzondere wijze te kunnen deelnemen aan de festiviteiten rond het einde van de Tweede Wereldoorlog, zal het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome het komende half jaar een Dakota op de grond én vliegend boven Nederland laten zien. Dit bekende militaire transportvliegtuig, waarvan de Amerikaanse generaal Eisenhower ooit zei dat het een van de drie middelen was waarmee de geallieerden de Tweede Wereldoorlog konden winnen, zal getooid zijn in de 'invasiekleuren' van de geallieerden uit 1944.

De Dakota uit de Tweede Wereldoorlog is niet alleen het meestgebouwde militaire transportvliegtuig uit de geschiedenis, maar ook het meest veelzijdige. Zowel bij de luchtlandingen in Normandie tijdens D-day als later bij Arnhem en Nijmegen werden duizenden Dakota's onder andere ingezet om parachutisten te vervoeren en te droppen en om grote transportzweefvliegtuigen naar bezet gebied te slepen, om ze daar met tanks en manschappen te laten landen.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad leent een half jaar lang een Dakota uit 1943 van een Britse collega-organisatie. Met dit vliegtuig, dat ook echt aan de grote luchtlandingen in 1944 heeft deelgenomen en dat weer opnieuw is gespoten in de kleuren van de Amerikaanse luchtmacht uit 1944, wil de Aviodrome precies 60 jaar na dato een vliegend eerbetoon aan de bevrijders brengen. De Dakota landt op maandagmiddag 19 juli, onder escorte van een B-25 Mitchell-bommenwerper, bij het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op Lelystad Airport en is vanaf dinsdag 20 juli t/m 25 juli voor de bezoekers van de Aviodrome ook van binnen te bekijken. Zowel de cockpit als het vracht- en parachutistenruim kunnen door belangstellenden worden bezocht. De omgeving van de Dakota wordt in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome sfeervol ingericht, met onder andere voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Tot het eind van dit jaar zal de Dakota uit de Tweede Wereldoorlog in de Aviodrome te zien zijn. Af en toe zal het historische vliegtuig ook het luchtruim kiezen, bijvoorbeeld bij de Airshow Lelystad op zaterdag 4 september en bij de herdenkingen aan Operatie 'Market Garden' (de luchtlandingen bij Arnhem) in september. Deze vluchten zullen worden aangekondigd op de internetsite www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad is in de zomermaanden dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Van september t/m juni is de Aviodrome open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de Aviodrome en over de Connie is te krijgen via tel. 0900-aviodrome (0900-2846376 / 25 ct. p. min.) of via www.aviodrome.nl.

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht