Ingezonden persbericht


Essent moet vuile kolenstroom vervangen door groene energie

Greenpeace stopt kolentoevoer Amercentrale

Dertien actievoerders van Greenpeace Nederland blokkeren sinds vanochtend de transportband voor de toevoer van kolen naar de Amercentrale in Geertruidenberg. Hiermee voorkomen zij dat deze centrale kolen blijft verstoken en daarmee nog meer CO2 uitstoot. De kooldioxide (CO2) die vrijkomt bij de stroomopwekking in kolencentrales veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering. Energiebedrijven zijn hiervoor medeverantwoordelijk. Daarom staat op het spandoek: "Iedereen praat over het weer, wij veranderen het!", ondertekend door "Uw energiebedrijf". Greenpeace wil dat energiebedrijf Essent, eigenaar van deze centrale, de kolencentrale zo snel mogelijk sluit en investeert in groene energie om het klimaat te redden.

Kolencentrales passen niet in een duurzame energievoorziening vanwege de uitstoot van broeikasgassen. Uit onderzoek van Ecofys (1), uitgevoerd in opdracht van Greenpeace, blijkt ook dat met de eenvoudige besparingen nieuwe kolencentrales niet nodig zijn. Toch wil Essent, eigenaar van de Amercentrale, de levensduur van de 24 jaar oude eenheid Amer8 met 10 jaar verlengen. Oorspronkelijk zou de centrale rond 2006 sluiten. Wanneer deze kolencentrale 10 jaar langer openblijft, komt er per jaar 3,5 miljoen ton CO2 meer vrij. Essent profileert zich als maatschappelijk verantwoord ondernemer. Wanneer Essent dat echt meent, dan zou het energiebedrijf niet kiezen voor het langer openhouden van deze oudste en grootste kolencentrale in Nederland.

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds zichtbaarder. Heviger stormen, smeltende ijskappen, extreme droogtes, voedsel- en drinkwaterproblemen en bosbranden zorgen wereldwijd voor problemen. Volgens de Wereldgezondheids-organisatie zijn in 2002 door klimaatverandering 150.000 mensen meer overleden aan malaria en andere tropische ziekten. In Nederland moeten we de komende decennia tientallen miljarden euro's besteden aan het verstevigen van de dijken om de voeten droog te houden. Een land als Bangladesh heeft die miljarden echter niet en wordt elk jaar, zoals ook vorige week nog was te zien, geconfronteerd met steeds ernstiger overstromingen. Een zeespiegelstijging van 55 cm, zoals door de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) voorspeld is, bedreigt in dit land alleen al 17 miljoen mensen.

Gisteren projecteerde Greenpeace de Hollywood-film over klimaatverandering 'The Day After Tomorrow' op de Hemweg kolencentrale, eigendom van Nuon, in Amsterdam. Met deze actie vroeg de milieuorganisatie op ludieke wijze aandacht voor klimaatverandering. De snelheid waarmee klimaatverandering zich in de film voltrekt, is niet realistisch. Maar de film vraagt aandacht voor een wereldwijd probleem en maakt goed duidelijk dat de mogelijke gevolgen van klimaatverandering dramatisch zijn.

"Consumenten hebben de afgelopen jaren massaal laten weten een voorkeur te hebben voor groene stroom. Mensen blijken graag iets voor het milieu te willen doen," aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. "Ongeveer 40% van de Nederlandse consumenten gebruikt nu groene stroom. Daarmee verplichten zij de energiebedrijven om elektriciteit op een duurzame wijze op te wekken. Greenpeace roept de grote energiebedrijven Essent, Nuon en Eneco op hun groene woorden om te zetten in daden en een doorbraak van duurzame energie te bewerkstelligen. Dit betekent een afbouw van de kolencentrales en investeren in echt duurzame energie, zoals zon, wind en schone biomassa om klimaatverandering te voorkomen."

Zie ook www.greenpeace.nl

1 'Elektriciteitsbesparing als alternatief voor de bouw van nieuwe centrales', Ecofys, in opdracht van Greenpeace Nederland, juli 2004

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.

--------------------------------------------
Abonneer je op news @ greenpeace.nl (gratis).
Klik op de volgende link om je te abonneren:
http://vedm.net/greenpeace/nl/v2/subscribe.jsp
--------------------------------------------

_______________________________________________
Persbericht mailing list
Persbericht@mailman.greenpeace.org
http://mailman.greenpeace.org/mailman/listinfo/persbericht