Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van de provinciale Milieufederaties en stichting Natuur en Milieu

Website over kankerrisico per postcode 74 duizend keer bezocht

Oproep van milieuorganisaties aan overheden: adopteer Rechtomteweten.nl

Arnhem, 19 juli 2004

De website rechtomteweten.nl is meer dan 74.000 keer bezocht. Op deze proefsite staan op postcodeniveau kankerrisico s, veroorzaakt door bedrijven in drie industriële regio s: Rijnmond, IJmond en Nijmegen/Beuningen. De initiatiefnemers ontvingen honderden reacties op de site. Volgens de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu is er een duidelijke behoefte bij burgers om geïnformeerd te worden over milieu- en gezondheidsrisico s. Woordvoerder Johan Wolsink: Het zou goed zijn als de overheid dit signaal oppikt en zelf de burger beter gaat informeren.

Rechtomteweten.nl is sinds zondag 29 februari on line. Veel reacties komen van mensen van buiten de in kaart gebrachte gebieden, die ook voor hun postcode het gezondheidsrisico willen weten. Een aantal mensen gelooft de informatie op de site niet omdat de risico s te laag zouden zijn. Anderen waarschuwen juist voor ongerustheid bij burgers. Van ongerustheid veroorzaakt door de site is echter niets gebleken. Burgers zijn prima in staat gebleken om op basis van de geboden informatie zelfstandig conclusies te trekken over de aanvaardbaarheid van de risico s. Woordvoerder Johan Wolsink: Een walmende schoorsteen waarvan je niet weet wat er uit komt, die veroorzaakt pas onrust.

Rechtomteweten.nl blijkt ook een goed hulpmiddel bij het stellen van prioriteiten door burgers, milieuorganisaties en overheden. Verschillende reacties benadrukken dat verkeer in veel gevallen een groter kankerrisico levert dan de lokale industrie. Dergelijke conclusies kunnen getrokken worden door de wijze waarop informatie op de website wordt gepresenteerd (vergelijking tussen verschillende risico s).

Ook wetenschappelijk is de site vernieuwend. Voor het eerst zijn cumulatieve kankerrisico s veroorzaakt door de uitstoot van bedrijven op overzichtelijke wijze op een kaart gepresenteerd.

Bij de behandeling van het Verdrag van Aarhus over de actieve openbaarheid van milieuinformatie in de Tweede Kamer (11 maart 2004) is rechtomteweten.nl als voorbeeld genoemd van hoe het zou kunnen en moeten. PvdA en D66 dienden een amendement in (Samsom / Van der Ham) geïnspireerd op de site. Dit amandement pleit ervoor dat iedereen in Nederland en dus niet alleen de mensen in de drie regio s van de proefsite door het intikken van hun postcode een overzicht moet kunnen krijgen van de milieusituatie in zijn of haar omgeving, maar ook de vergunningaanvragen voor bedrijven in de buurt en bestemmingsplanwijzigingen. Staatssecretaris Van Geel was het er mee eens dat dit de goede richting is maar wilde zich niet vast leggen op een snelle realisatie. Het amendement kreeg geen meerderheid.

Het grote aantal keren dat de site bezocht is zou volgens de Milieufederaties en Natuur en Milieu de overheid echter aan het denken moeten zetten. Woordvoerder Johan Wolsink: Kennelijk voorziet rechtomteweten.nl in een behoefte. Het zou dan ook jammer zijn als het hierbij blijft. Daarom bieden we de site ter adoptie aan de overheden aan. Zij zijn verantwoordelijk om inwoners te informeren over milieu en gezondheid. Wij hebben aangetoond dat het kan!