European Commission

IP/04/918

Brussel, 15 juli 2004

De Commissie stelt nieuwe programma's voor op het gebied van onderwijs, media, cultuur en jeugdzaken voor de periode 2007-2013.

De Europese Commissie heeft op woensdag 14 juli ambitieuze voorstellen goedgekeurd voor de nieuwe generatie programma's op het gebied van onderwijs, jeugdzaken, cultuur en audiovisuele media voor de periode 2007-2013. De programma's moeten de doelstelling van Lissabon helpen verwezenlijken : van Europa uiterlijk 2010 de meest concurrerende kenniseconomie maken.

Zoals aangekondigd in de twee mededelingen van 10 maart 2004^ heeft de Europese Commissie haar voorstellen goedgekeurd voor vier programma's ter vervanging van de in 2006 aflopende programma's. De voorstellen maken deel uit van het begrotingspakket dat de Commissie dezelfde dag heeft goedgekeurd. De begroting voor deze vier voorstellen is bijna verdrievoudigd in vergelijking met de begroting van de huidige programma's. De voorstellen moeten nu nog door de Raad en het Europees Parlement worden bestudeerd. Het is de bedoeling dat ze eind 2005 worden goedgekeurd.

Geïntegreerd actieprogramma op het gebied van levenslang leren :

Met een begroting van 13,6 miljard euro voor 7 jaar biedt het nieuwe programma de Unie een instrument om de onderwijs- en opleidingsstelsels kwalitatief te verbeteren. Het programma omvat vier sectorale programma's waarbij de aandacht wordt toegespitst op het schoolonderwijs (Comenius), het hoger onderwijs (Erasmus), de beroepsopleidingen (Leonardo da Vinci) en het volwassenenonderwijs (Grundtvig).

Doel is dat :

* minstens 5% van de leerlingen in de Unie aan Comenius deelneemt ;
* uiterlijk 2011 de kaap van de drie miljoen Erasmus-studenten sinds het begin van het programma wordt overschreden ;
* in 2013 jaarlijks in het kader van Leonardo da Vinci voor 150 000 stageplaatsen in ondernemingen wordt gezorgd ;
* in 2013 25 000 volwassenen jaarlijks een opleiding kunnen volgen of een mobiliteitsbeurs ontvangen in het kader van Grundtvig.

« Jeugd in actie» :

Het programma beschikt over een begroting van 915 miljoen euro en is in vergelijking met het vorige programma vereenvoudigd en grotendeels gedecentraliseerd. Het staat open voor jongeren van 13 tot 30 jaar in de lidstaten en derde landen (met name derde landen die onder het nieuwe nabuurschapsbeleid vallen). « Jeugd in actie » omvat verschillende acties, zoals uitwisselingen van jongeren (doelstelling : 35 000 projecten uiterlijk 2013), het « Europees vrijwilligerswerk » (doelstelling : 10 000 vrijwilligers per jaar) en « Jeugd voor de wereld » (ontwikkelingsprojecten met derde landen).

« MEDIA 2007 »:

De voorgestelde begroting (meer dan een miljard euro voor de periode 2007-2013) voor MEDIA 2007 (een fusie van de programma's MEDIA Plus en MEDIA Opleiding) bewijst dat de Unie veel belang hecht aan de audiovisuele sector. Bevestigd wordt dat de audiovisuele sector een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Het optreden van de Gemeenschap spitst zich toe op de preproductie (bijvoorbeeld door initiële audiovisuele opleidingen te steunen of de toegang van het MKB tot financiële middelen te vergemakkelijken) en de postproductie (steun voor de distributie van audiovisuele werken).

Cultuur 2007 :

Het programma Cultuur 2007 (de opvolger van Cultuur 2000) streeft er vooral naar de transnationale mobiliteit van artiesten en werken te bevorderen en de interculturele dialoog te stimuleren ter aanvulling van het beleid van de lidstaten. De begroting van het programma bedraagt iets meer dan 400 miljoen euro.

Zie ook MEMO/04/183

Meer informatie vindt u op de volgende website :

http://europa.eu.int/comm/dgs/education_culture/newprog/index_en.html
---

Zie IP/04/315 : « De toekomst van het onderwijs- en burgerschapsbeleid»