Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2004-333     |
|                                            |Arnhem,|19 juli 2004 |
Luchtkwaliteit langs Pleyroute en A12 in beeld gebracht

De provincie Gelderland heeft in nauwe samenwerking met de gemeente Arnhem, Rijkswaterstaat en het RIVM de luchtkwaliteit van stikstofdioxide rond de Pleyroute en de rijksweg A12 beter in beeld gebracht met metingen.

De provincie heeft aanwijzingen verkregen over mogelijke overschrijdingen van de toekomstige normen voor de luchtkwaliteit nabij de Pleyroute. Om deze vermoedens van de modelberekeningen te controleren heeft de provincie een jaar lang metingen uitgevoerd op een tiental locaties nabij de Pleyroute en de A12: 2 meetplaatsen bij Kronenburg, 2 bij het Duifje en de overige 6 bij "Over het lange water".

Het blijkt dat de nu gemeten waarden onder de huidige norm voor stikstofdioxide blijven. Wordt getoetst aan de strengere toekomstige norm, dan wordt deze grenswaarde in 6 van de 10 meetplaatsen overschreden. De hoogste waarden worden gevonden op plekken met wegkruisingen. Als de huidige luchtkwaliteit niet verbetert, kunnen er op termijn gezondheidsrisico's optreden bij mensen die dicht bij de Pleyroute en de A12 wonen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de praktijk van de metingen goed overeenkomt met de theorie van de modelberekeningen. De huidige metingen geven dus een goed van beeld van de luchtkwaliteit bij de Pley en de A12.

Aanpak
De Nederlandse vertaling van het Europese luchtkwaliteitsbeleid kent een duidelijke taakverdeling tussen de verschillende overheden. Zo moet de gemeente Arnhem de luchtkwaliteit rond de Pleyroute en de A12 in beeld brengen via een jaarlijkse rapportage. Bij overschrijding van de normen zal Arnhem in samenspraak met de provincie en Rijkswaterstaat een plan van aanpak met maatregelen moeten opstellen. De gezondheidsrisico's bij de Pley en de A12 kunnen worden verkleind doordat (vracht)auto's moeten voldoen aan de steeds strengere Europese eisen voor de uitstoot van luchtvervuiling. Verder is de gemeente Arnhem momenteel bezig met het beleidsplan luchtkwaliteit. Onderdeel van dit beleidsplan is het aangeven van concrete maatregelen, waardoor in 2010 de normen niet meer worden overschreden. Het gaat om snelheidsverlaging en het bevorderen van de doorstroming van het verkeer bij stoplichten. Arnhem kan bij het maken van een beleidsplan gebruikmaken van het provinciale actieplan voor de Pleyroute, één van de uitvoeringsprojecten van het Gelderse Milieu Plan. Het actieplan Pleyroute zal samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem worden opgesteld. Ook zal de meetmethodiek verder worden uitgewerkt samen met het RIVM.