Gemeente Rotterdam

Nr. 95
19 juli 2004

Erasmusspeld voor André Pols

De heer André Pols (75) heeft op maandag 19 juli tijdens een verrassingsactie, een Erasmusspeld gekregen uit handen van wethouder Wijken en Buitenruimte Lucas Bolsius. De heer Pols kreeg deze Rotterdamse onderscheiding, omdat hij al meer dan 15 jaar het oog en oor is van de bewoners van Rotterdam. Als een ware stadsinspecteur houdt hij in de gaten waar onder meer fietswrakken het straatbeeld verloederen, vuil zich ophoopt en straatnaamborden verkeerd hangen.

Stadsinspectie
De heer Pols heeft sinds zijn pensionering de taak op zich genomen om zich te bemoeien met zaken die in zijn ogen verkeerd zijn in de buitenruimte. Begonnen in zijn eigen woonwijk, met het bezemen van zijn eigen stoep en het schoonmaken van de singel waaraan hij woont, heeft hij zijn activiteiten uitgebreid naar de hele stad. De voormalige kapitein op Rijntankers doet dagelijks een inspectieronde in de stad. Via zijn mobiele telefoon en per email geeft hij zijn bevindingen door aan de klachtentelefoon en aan Stadstoezicht.

Fietswrakken
Fietswrakken en straatnaamborden hebben in het bijzonder zijn belangstelling. Zo beschikt André Pols over een database in zijn computer waar hij het aantal fietswrakken in de stad bijhoudt. Voor zijn 6000ste melding van misstanden in de buitenruimte heeft hij in 2003 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Onder meer door toedoen van de heer Pols zijn vele fietswrakken uit het centrum verdwenen en is het aantal verkeersborden uitgedund.

BeVer
Bekend is de heer Pols ook van zijn activiteiten als oprichter van de werkgroep BeVeR (Beter en Veilig Rotterdam). In die hoedanigheid en in het gezelschap andere actieve Rotterdammers, overlegt de heer Pols regelmatig met diensten als Gemeentewerken en Roteb en instanties als politie en de deelgemeente.

De Erasmusspeld wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Noot voor de redactie/