Provincie Overijssel

Innovatieve waterberging en zuivering voor landgoed Het Lankheet

De provincie Overijssel trekt een bedrag van EUR 595.500,- uit voor het project Innovatief Waterbeheer. Dat betekent dat eind augustus een project start bij landgoed Het Lankheet in Haaksbergen waar voorzieningen voor de aanvoer van water van de Buurserbeek worden aangelegd. Dit beekwater wordt in aan te leggen rietvelden gezuiverd waarna het ten goede komt aan de natuur en landbouw in het gebied.

Een groot deel van het door het riet gezuiverde water stroomt weer terug de Buurserbeek in en zorgt voor een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook kunnen de rietvelden dienst doen als bergingsgebied waar in een periode van zware regenval een groot gedeelte van de piekbelasting van toestromend water kan worden opgevangen. Het project draagt daarmee ook bij aan de doelstellingen van het WaterBeleid 21^e Eeuw en past binnen het huidige provinciale waterbeleid.

Energie

Ook zijn er kansen binnen het project voor de inzet van biomassa (gemaaid riet) als energiebron. Verder wordt met de uitvoering gewerkt aan het vergroten van de recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied.

Samenwerking

In het project wordt samengewerkt met het landgoed, de agrariër op wiens land de rietvelden worden aangelegd, het waterschap, de universiteit in Wageningen en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. De ontwikkeling van deze rietlanden verstrekt de provincie bovendien informatie over de mogelijkheden van toepassingen van deze rietvelden op andere plaatsen in Overijssel. De komende vijf jaar worden de resultaten onderzocht.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel