Informatie over dienstverband belastingmedewerker ten onrechte geweigerd

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 19-07-2004

Een belastingadviseur verzocht de Belastingdienst in het kader van een klachtprocedure tegen een medewerker van de belastingdienst om hem mede te delen hoe lang deze medewerker werkzaam was bij de eenheid Ondernemingen. Hij verwees daarbij naar de brochure "Spelregels integriteit Belastingdienst", waarin is opgenomen dat bij de Belastingdienst medewerkers gemiddeld genomen eens per vijf jaar van functie wisselen.
De rechtbank 's-Hertogenbosch oordeelde op 12 november 2003 dat de verzochte informatie gegevens betreft in het personeelsdossier van de desbetreffende belastinginspecteur en dat openbaarmaking van dergelijke gegevens achterwege mag blijven in verband met de privacy van de werknemer.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State overweegt in zijn uitspraak van 14 juli 2004 dat als het gaat om het beroepshalve functioneren van ambtenaren slechts in beperkte mate een beroep kan worden gedaan op het belang van eerbiediging van hun persoonlijke levenssfeer. De datum waarop een werknemer bij een bepaald dienstonderdeel is gaan werken, is, behalve in bijzondere omstandigheden, te beschouwen als een aspect van zijn beroepshalve functioneren. Dat deze datum is opgenomen in het personeelsdossier van de desbetreffende medewerker maakt dit niet anders, nu het gevraagde gegeven kan worden verstrekt zonder documenten uit dit dossier openbaar te maken. Anders dan de rechtbank komt de Afdeling tot het oordeel dat de privacy van de desbetreffende medewerker hier niet in het geding is, zodat de Staatssecretaris het verstrekken van de verzochte datum niet met een beroep op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer kon weigeren.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1360

Zie het origineel