Akzo Nobel

Akzo Nobels operationele resultaten hoger in tweede kwartaal 2004

Arnhem, 19 juli 2004 Akzo Nobel rapporteert over het tweede kwartaal van 2004 een nettoresultaat1 van EUR 216 mln, 7% hoger dan het tweede kwartaal van 2003. Het nettoresultaat inclusief incidentele lasten daalde naar EUR 112 mln.

Tijdens de presentatie van de cijfers zei Akzo Nobels nieuwe CFO Rob Frohn: Zoals verwacht, maken de Pharma-activiteiten van Akzo Nobel turbulente tijden door. De resultaten bij Coatings en Chemicals zijn duidelijk hoger door sterke groei en kostenbesparingen. Akzo Nobels verwachting voor 2004 blijft onveranderd met een nettoresultaat1 dat lager zal uitkomen dan in 2003.

De totale omzet was iets lager (2%) dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De autonome groei bij Coatings (5%) en Chemicals (4%) werd meer dan tenietgedaan door lagere volumes bij Pharma (7%), negatieve valutaomrekeningseffecten (2%) en desinvesteringen (2%). In het tweede kwartaal boekte de onderneming netto incidentele lasten van EUR 104 mln, die voornamelijk betrekking hebben op afwaarderingen en herstructureringskosten in het kader van eerder aangekondigde plannen en een toevoeging aan de voorziening voor antitrustzaken, die werd gevormd in 2000.

Pharma moeilijke tijden
De omzet van Pharma daalde door lagere volumes (7%) en valutas (3%). Frohn: De kostenbesparingsprogrammas verlopen volgens plan met een personeels-vermindering van 910 in het eerste halfjaar. In lijn met de verwachtingen maakt Organon moeilijke tijden door als gevolg van de grote omzetdaling van Remeron vanwege generieke concurrentie. Dit effect is in de Verenigde Staten aan het afvlakken. In de Europese Unie zien wij het effect van generieke concurrentie op de omzet echter voor het eerst. Bij producten tegen overgangsklachten staat de omzet onder druk door onzekerheid in de markt. De vruchtbaarheidsproducten kwamen onder druk vanwege een gewijzigd vergoedingenbeleid van zorgaanbieders in diverse belangrijke landen. Het duurde enige tijd voordat de introductie van de Follistim® PenTM in de Verenigde Staten goed op gang kwam.

Diosynth heeft te lijden van overcapaciteit in de markten voor farmaceutische ingrediënten. De aangekondigde herstructureringen verlopen voorspoedig. Intervet, actief op het gebied van de diergezondheidszorg, behaalde een autonome groei van 6% en liet bevredigende resultaten zien. Al met al maakt Pharma moeilijke tijden door.

Coatings duidelijk hoger
De resultaten van Coatings zijn duidelijk hoger door sterke groei en kostenbesparingen. Autonome groei vond vooral plaats in de regio Asia-Pacific en in de Verenigde Staten. Frohn: De combinatie van omzetgroei en herstructureringen resulteerde in een stijging van het bedrijfsresultaat met 7%. Decorative Coatings staat onder druk door een aarzelend bedrijfsklimaat in West-Europa en Turkije. Marine & Protective Coatings, Industrial Finishes en Powder Coatings lieten een verdere verbetering zien. Car Refinishes heeft te maken met druk op de marges en kondigde een wereldwijd herstructureringsplan aan.

Chemicals bedrijfsresultaat groeit met 18%
De volumes en prijzen bij Chemicals waren beide 2% hoger dan vorig jaar. Het bedrijfs-resultaat maakte dankzij kostenbesparingen een sprong omhoog van 18%. Frohn: De meeste van onze Chemicals-activiteiten profiteerden van de actieve herstructureringen en kostenbesparingen. De resultaten van Salt kwamen onder druk te staan door gestegen transportkosten in Azië en Base Chemicals had te maken met lagere prijzen voor natronloog. Ons desinvesteringsprogramma voor Catalysts, Phosphorus Chemicals en Coating Resins ligt op schema. Hierdoor zal Akzo Nobel meer financiële armslag krijgen.

Verwachtingen onveranderd: nettoresultaat1 lager dan 2003

Frohn: Als gevolg van de aanhoudende negatieve ontwikkelingen bij Pharma blijven wij, ondanks de wat positievere trends bij Coatings en Chemicals, bij onze eerder uitgesproken verwachting dat het nettoresultaat over het volledige jaar, exclusief incidentele resultaten, lager zal uitkomen dan in 2003. Deze verwachting is inclusief het operationele effect van de aangekondigde desinvesteringen bij Chemicals, maar exclusief de bijzondere bate in 2003 van EUR 70 mln in verband met de asenapine-samenwerking.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343


1 Exclusief incidentele resultaten.