Nederlandse Taalunie

Zomercursussen Nederlandse taal en cultuur 2004


Zomercursussen Nederlandse taal en cultuur 2004

Ruim 300 jonge cursisten uit meer dan 30 landen buiten Nederland en Vlaanderen nemen dit jaar weer deel aan zomercursussen Nederlandse taal en cultuur. Deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld, zoals Rusland, Zuid-Afrika, Georgië, Indonesië, maar ook uit Litouwen, Zweden, Portugal of Duitsland. Alle deelnemers hebben al kennis gemaakt met de Nederlandse taal en cultuur. De meeste cursisten zijn studenten aan buitenlandse universiteiten waar ze Nederlands als hoofd- of bijvak volgen. Andere deelnemers hebben beroepshalve met de Nederlandse taal en cultuur te maken.

De cursus in Zeist vindt plaats van 19 juli tot 7 augustus. De zomercursus in Gent wordt van 8 tot 28 augustus gehouden, de cursus in Hasselt-Diepenbeek van 26 juli tot 14 augustus. De cursussen worden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Taalunie.

De cursisten krijgen les van docenten die allen ruime ervaring hebben in het geven van onderwijs Nederlands aan anderstaligen. Een aantal van hen is verbonden aan vakgroepen Nederlands in het buitenland. Tijdens de zomercursus volgen de deelnemers een intensief taalverwervingsprogramma. Daarnaast worden er lezingen gegeven over taalkunde, letterkunde, cultuur en kennis van land en volk; de auteur Toon Tellegen geeft onder meer een lezing. Ook maken de cursisten een aantal excursies.

In de Nederlandse Taalunie voeren de Vlaamse en de Nederlandse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van de Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken.

Wenst u meer informatie of wilt u een bezoek brengen aan de cursus, neemt u dan contact op met het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie, tel + 31 70 346 95 48, fax + 31 70 365 98 18, e-mail: info@taalunie.org.

Adressen cursuslokaties:

* Limburgs Universitair Centrum, Universitaire Campus - Gebouw D, 3590 Diepenbeek, België

* Talencentrum, Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 136, 9000 Gent, België

* Conferentiecentrum Woudschoten, Woudenbergseweg 54, 3707 HX Zeist, Nederland

Meer informatie over de zomercursussen.
© Nederlandse Taalunie, 2000/2004 - alle rechten voorbehouden