ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


persbericht / nr. 200407-01

LOFAR_Agro start met Phytophthora

Voor onderzoek van het heelal ontwikkelt Astron in Dwingeloo een nieuwe radiotelescoop met de naam LOFAR. Een onderdeel van LOFAR is een uiterst geavanceerd en supersnel glasvezelnetwerk, dat zich uitstrekt tot ver in het landelijk gebied. Een consortium onder leiding van Agrotechnology & Food Innovations van Wageningen UR start onder de naam LOFAR_Agro onderzoek naar mogelijke landbouwkundige toepassingen voor dit glasvezelnetwerk. Als eerste voorbeeld is gekozen om een sensornetwerk te ontwikkelen voor het intensief monitoren van het microklimaat in een aardappelveld. De informatie die daaruit voortkomt kan worden gebruikt voor het voorspellen van de ontwikkeling van Phytophthora-besmettingen.

Astron te Dwingeloo ontwikkelt een nieuwe radiotelescoop, Low Frequency Array (LOFAR), voor onderzoek van het heelal. Het unieke van deze radiotelescoop is dat ongeveer 25.000 eenvoudige antennes worden verdeeld over één groot (320 ha) centraal gebied en ongeveer honderd 'stations' elk met een oppervlak van een paar hectare. De diameter van het totale gebied met alle stations bedraagt 350 km en dit vormt daarmee één zeer grote antenne. De stations worden aan elkaar gekoppeld met een uiterst geavanceerd en supersnel glasvezelnetwerk.

Kenmerken van de LOFAR-infrastructuur zijn: netwerk voor tienduizenden sensoren, dekt een groot gebied, breedband glasvezelverbinding en grote centrale verwerkings-capaciteit. Naast sterrenkundige informatie kan het glasvezelnetwerk ook andere signalen vervoeren, zoals uit de geofysica, meteorologie, landbouw en natuur. Het doel van LOFAR_Agro is een ontwerp te maken voor een landbouwkundige toepassing, die gebruik maakt van de uitgebreide LOFAR communicatie-infrastructuur.

LOFAR_Agro heeft gekozen voor de ontwikkeling van een draadloos sensornetwerk voor het intensief monitoren van gewassen. De grote hoeveelheid gegevens die daarbij beschikbaar komen, worden via het LOFAR netwerk getransporteerd naar een centrale computer en vandaar naar de gebruiker van de informatie. Eerste toepassing is het meten van het microklimaat in een aardappelveld voor
Phytophthora-bestrijding.

Een sensornetwerk bestaat uit sensoren die metingen over bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid draadloos aan elkaar doorgeven. Via het LOFAR netwerk worden de metingen verzameld en doorgestuurd naar het adviessysteem voor de teler. Dergelijke sensornetwerken zijn nieuw in Europa en zijn een uitbreiding van de LOFAR infrastructuur. In het voorjaar van 2005 start LOFAR_Agro een demonstratie in Noord-Nederland, waar zij een eerste versie van een sensornetwerk tonen.

In LOFAR_Agro participeren Astron, Kverneland Mechatronics , Vertis, Opticrop, TU Delft en vanuit Wageningen UR de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfstechnologie van Wageningen Universiteit, Agrotechnology & Food Innovations (A&F) en Plant Research International. A&F treedt op als trekker en penvoerder van het project.

Meer Informatie

Agrotechnology and Food Innovations
Daan Goense
Postbus 17
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 - 47 63 26
Fax: 0317 - 475347
Email: Daan Goense