Gemeente Borsele

Zeeuwse havens voldoen aan internationale veiligheidseisen
Heinkenszand, 15 juli 2004

Op 19 juli 2004 reikt burgemeester E.J. Gelok van Borsele de verklaringen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit aan de bedrijven die aan de International Ship and Port Facility Security Code (ISPS code) voldoen. Nagenoeg alle terminals die hiertoe verplicht zijn, zijn in het bezit van een havenbeveiligingsplan. Hiermee voldoen zij aan de eisen van de ISPS code die vanaf 1 juli 2004 van kracht is.

In het havengebied moeten 45 terminals voldoen aan de ISPS code. Het gaat hier om terminals waar schepen met een scheepsgrootte van meer dan 500 gross tonnage aanmeren. Deze wettelijke verplichting is ingesteld door de International Maritime Organisation (IMO) en overgenomen door de EU. De nieuwe regels vereisen een deugdelijke beveiliging van haven- en kadeterreinen. Die beveiliging moet nauwkeurig zijn omschreven in een havenbeveiligingsplan, personeel moet worden getraind en er moet per terminal een beveiligingsofficier (Security Officer) zijn aangewezen. Zeeland Seaports heeft het implementatietraject in het Zeeuwse havengebied gecoördineerd.

Naar verwachting zal het overgrote deel van de terminals op 19 juli een verklaring van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgereikt krijgen. De terminals die nog niet aan de beveiligingseisen voldoen, mogen niet zonder meer schepen ontvangen. Hiervoor worden aanvullende eisen gesteld. De normale bedrijfsvoering komt daardoor niet in gevaar.