Socialistische Partij


SP wil vandaag nog opheldering over spookbrief Al Q'aida

19-07-2004 * Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes moet volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel nog vandaag opheldering geven over de dreigbrief van terreurnetwerk Al Q'aida die vorige week door de VN zou zijn ontvangen. Remkes maakte melding van een dergelijke brief waarin Nederland bedreigd wordt met terroristische acties, maar volgens de Volkskrant bestaat die brief niet. Als de uitleg van Remkes aan duidelijkheid te wensen over laat, roept Van Bommel morgen de Kamer terug van reces. "Het belangrijkste wapen van Al Q'aida is angst," zegt Van Bommel. "Dat betekent dat de overheid uiterst terughoudend moet zijn in het verspreiden van angstaanjagende berichten, anders speelt het terroristen in de kaart."

De Volkskrant baseert zich op 'een bron binnen een van de betrokken opsporingsdiensten', die spreekt van een beschamende vertoning. Een woordvoerder van Remkes bevestigt dat de brief niet bestaat en zegt dat er een fout is gemaakt. Remkes meldde vorige week dat de Nederlandse veiligheidsdienst de brief onderzocht.

De vermeende flater van Remkes leidt in de internationale opsporingsgemeenschap tot grote commotie, zegt een bron tegen de krant. Van Bommel: "Zeker nu Nederland Europees voorzitter is en dus ook een hoofdrol speelt in de Europese terreurbestrijding, zou dat beschamend zijn."