Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Europese aanpak voor verbetering aalstand in de maak

19 juli 2004 - De Europese visserijministers hebben tijdens de Landbouw- en Visserijraad in Brussel overeenstemming bereikt over een Europese aanpak om de aalstand te verbeteren. De Europese Commissie kan nu met spoed gaan werken aan een pakket maatregelen voor de korte termijn, die gericht zijn op een evenwichtige vermindering van de exploitatie van aal in heel Europa en op het terugdringen van de illegale visserij op aal. De Commissie zal daarvoor advies inwinnen van wetenschappers en direct belanghebbenden en aan de Raad een voorstel voorleggen. Het streven is hierop terug te komen in de Landbouw- en Visserijraad van november.

De aal is voor de Nederlandse binnenvisserij en voor de sportvisserij een belangrijke vissoort. Bovendien is Nederland binnen Europa een van de grootste producenten van gekweekte aal. Deze kweek is afhankelijk van in Zuid-Europa in het wild gevangen jonge aal (glasaal). De aalstand is momenteel zo laag dat er dringend beheersmaatregelen nodig zijn. Alleen een Europees-brede aanpak is daarbij effectief.

Mr. A. Oostra, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die Nederland in de Raad vertegenwoordigt nu minister Veerman voorzitter is, was verheugd dat er nu 'schot in de zaak zit'. 'Het herstel van de aalpopulatie verdient een voortvarende aanpak, opdat de aal ook in de toekomst een plaats behoudt in de natuur en in de visserij', aldus Oostra.