De Unie


Holland ExeL: overgang van Air Holland

De Unie eist duidelijkheid rond overgang van Air Holland naar Holland Exel

19 juli 2004: In het afgelopen halfjaar heeft De Unie meerdere malen met de directie van Holland Exel gesproken over de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen rond de overgang van Air Holland naar Holland Exel. Hoewel De Unie alle vertrouwen had in het vinden van een bevredigende oplossing, zijn er inmiddels twijfels over de voortvarendheid waarmee uw directie dit dossier oppakt

De Unie is van mening dat met het overnemen van de bedrijfsactiviteiten van Air Holland door Holland Exel, er sprake is van een overgang van onderneming. Dit betekent ook dat alle arbeidsrechtelijke aanspraken van werknemers zijn overgenomen door Holland Exel. Het UWV steunt De Unie in deze zienswijze. Holland Exel heeft daar op haar beurt bezwaar tegen aangetekend. Uiteindelijk kan deze procedure, inclusief hoger beroep, nog enkele jaren duren voordat definitief duidelijk is welke rechtspositie de werknemers van Holland Exel hebben.

Uitspraak Kantonrechter
Om de onduidelijkheid bij werknemers weg te kunnen nemen zal De Unie volgende maand aan de Kantonrechter verzoeken om te verklaren voor recht dat de onderneming Air Holland is overgenomen door, of overgegaan naar Holland Exel. Een uitspraak van de Kantonrechter zal eindelijk duidelijkheid brengen in waar de gedupeerde medewerkers hun vorderingen kunnen indienen. Naast de zoekgeraakte pensioengelden, achterstallig loon (en vakantiedagen en vakantietoeslag) wordt met een dergelijke uitspraak ook duidelijk of Holland Exel jaarcontracten mag aanbieden aan oud- Air Holland medewerkers.

De Unie heeft de directie van Holland Exel op de hoogte gebracht van haar voornemen de Kantonrechter een uitspraak te laten doen over de overgang van onderneming. Wij zullen u op de hoogte houden van de rechtsgang of eventuele reactie van uw directie.

Michel Rog
bestuurder

maandag, 19 juli 2004