AutoRai

19-7-2004

Volkswagen Golf viert dertigste verjaardag

De Volkswagen Golf bestaat dertig jaar. De in 1974 geboren hatchback is sindsdien onafgebroken de maatstaf in de middenklasse. Het succes vertaalt zich in de verkopen; wereldwijd zijn er al 25 miljoen verkocht.

Het AutoMuseum Volkswagen in Wolfsburg heeft een speciale expositie samengesteld, gewijd aan drie decennia Volkswagen Golf.

De allereerste Golf debuteerde in het jaar dat Abba een klaterende overwinning boekte op het Eurovisie Songfestival met de hit Waterloo en Nederland naast het goud greep tijdens het WK voetbal in Duitsland. De Nederlandse huiskamers werden destijds gedomineerd door gevaarlijke niveauverschillen, beter bekend als zitkuil, waarbij de eventuele valpartij gebroken werd door de biezen mat op de vloer. De kleuren bruin, paars en oranje waren in het interieur het populairst.

In de sfeer van eenheid en harmonie brak Volkswagen in 1974 rigoureus met elke traditie. Juist de maker van de typische flower power-autos als de Kever en de Transporter lanceerde de verrassende en rationele Golf; een eerste voorbode van de zakelijker jaren tachtig.

Golf-klasse
Het begrip compacte middenklasse kende de automarkt begin jaren zeventig nog niet. Pas sinds de komst van de Golf bestaat dit segment, dat inmiddels een belangrijk deel van de totale automarkt beslaat. De Golf heeft in feite grotendeels het pad geëffend voor de enorme opmars van de drie- en vijfdeurs hatchback. In veel landen is de aanduiding Golf-klasse synoniem voor de compacte middenklasse.

Golf GTI
Minstens zo vernieuwend als de Golf zelf was de lancering van een versie met dieselmotor in 1975 en de 110 pk sterke Golf GTI in 1976. Deze laatste bereikte in recordtempo een ware cultstatus en is nu een zeer gewilde klassieker. Als jonge dertiger combineert de Golf een rijke ervaring met bruisende ambities. Een mooi moment om eens terug te kijken op zijn bewogen jeugd. Genieten van dertig jaar bijzondere Golf-momenten kan volop in AutoMuseum Volkswagen in Wolfsburg.

Golf Expostie
De speciale Golf-expositie toont een uitvoering van elke generatie en ook verschillende studiemodellen en prototypen. Een rallyauto, een varende Golf en een elektrisch aangedreven versie maken ook deel uit van deze tentoonstelling. Bijzondere hoogtepunten zijn het allereerste prototype uit 1969 met onder de motorkap nog de luchtgekoelde boxermotor uit de Kever en het studiemodel van de jongste generatie Golf. De expositie 30 jaar Golf duurt tot en met 31 augustus 2004 en is dagelijks (van 10.00 18.00 uur) te zien in Das Volkswagen Museum, Dieselstraße 35 in Wolfsburg.