Gemeente Enschede

Unieke kunst voor grond overeenkomst in Roombeek


Enschede, 19-07-2004

De gemeente Enschede sluit binnenkort een overeenkomst met de Stichting Industrieel Erfgoed Enschede waarbij de Stichting grond in Roombeek betaalt met kunst. De stichting wil van de gemeente het transformatorhuisje van het voormalige Bamshoevecomplex aan de HB Blijdensteinlaan kopen. Door het ontbreken van voldoende financiële middelen bij de stichting kan de aankoop niet op de gebruikelijke wijze worden gefinancierd. De gemeente ondersteunt echter van harte de plannen van de stichting om het transformatorhuis een nieuwe culturele bestemming te geven. Daarom is samen met de stichting naar een alternatieve financieringswijze gezocht. De gemeente koopt van de Stichting zes door kunstenaar Rico Pronk te vervaardigen verlichtingskunstwerken. Met deze opbrengst kan de Stichting het transformatorhuis en bijbehorende woning financieren. Het betreft een eenmalige regeling.

---

De Stichting Industrieel Erfgoed Enschede wil markante gebouwen en installaties uit het industriële verleden van Enschede behouden en na restauratie een nieuwe museale of educatieve functie geven. De stichting wil het transformatorhuis aan de HB Blijdensteinlaan inrichten als atelier- en expositieruimte. Door een samenwerkingsverband met de AKI kunnen ook jonge kunstenaars gebruik maken van de expositieruimte in het gebouw. Het gebouw is in 1959 ontworpen door de Enschedese architect G.J. Beltman en in enig in zijn soort in Nederland. Achter het transformatorhuis wordt een woonruimte gebouwd.

Kunstenaar Rico Pronk is de eerste bewoner/beheerder van het pand. Rico Pronk is afgestudeerd aan de AKI Enschede en maakt verlichtingskunstwerken. Dat doet hij door historische schakelkasten en verlichting van fabrieken te ontmantelen en te integreren in nieuwe objecten. Hij is op dit moment de enige in Europa op dit gebied. Een groot deel van zijn werkmateriaal is tijdens de vuurwerkramp vernietigd. Een aantal van de verlichtingskunstwerken zal in Roombeek een plek krijgen waaronder aan het Balenmagazijn.
---

Gepubliceerd op 19-07-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar