Openbare Bibliotheek Oss

Oss, juli 2004

COLLECTIEPRESENTATIE IN DE BIBLIOTHEEK OSS VAN VERBODEN BOEKEN

Van juli tot en met september 2004 is er in de Bibliotheek Oss een kleine collectiepresentatie samengesteld van Verboden Boeken. De betreffende boeken kunnen worden geleend door bibliotheekgebruikers.

Boeken hebben door de eeuwen heen vaak een grote bedreiging gevormd voor staatshoofden en kerken. Pausen, dictators en puriteinen hebben allemaal om verschillende redenen een banvloek uitgesproken over het geschreven woord.

Eén van de grootste verbieders was de Rooms-Katholieke kerk. Zij verbood alles wat tegen haar leer indruiste en liet ketters zelfs verbranden. Galileo Galilei wist zijn straf te ontlopen door zijn stelling dat de aarde om de zon draait, te herroepen tegenover de Inquisitie. Pas in 1997 gaf de Paus toe dat de kerk in deze kwestie niet juist gehandeld had.

De laatste grote boekvernietiging die in Europa plaatsvond was in 1933 in Hitlers Duitsland.

In 1988 werd The Satanic Verses van Salman Rushdie verboden. Tien jaar lang leefde de schrijver ondergedoken totdat de Iraanse religieuze leiding in september 1998 de doodstraf voor Salman Rushdie herriep.

Een geschiedenis van het Verboden Boek is ook een geschiedenis van de moraal. Het geeft een goed inzicht in hoe men door de eeuwen heen tegen bepaalde zaken als vrijheid van meningsuiting, godsdienst en sexualiteit aankeek. Bij de collectiepresentatie worden ook de redenen van verbod beschreven.

De collectiepresentatie duurt tot oktober 2004 en is te vinden op de eerste etage (romanafdeling) van de Bibliotheek Oss.