Gemeente Arnhem

Bouw 30 woningen Weldamlaan op plek van sociale werkplaats

Aan de Weldamlaan in de wijk Presikhaaf is de sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven gevestigd. De sociale werkplaats verdwijnt en het gebouw komt in eigendom van projectontwikkelaar AM Wonen BV. De projectontwikkelaar wil op deze plek woningen bouwen.

Op 8 juni jl. stelde het college van burgemeester en wethouders van Arnhem randvoorwaarden vast waaraan de herontwikkeling van dit gebied moet voldoen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het woonprogramma, de inrichting van de openbare ruimte, hoogte van de woningen en dergelijke. De raadscommissie Stadsprojecten heeft hier op 7 juli jl. kennis van genomen. Aan de hand van deze nota toetst de gemeente het stedenbouwkundig plan, het inrichtingsplan voor het openbare gebied en de bouwplannen voor de woningen. De ontwikkeling Weldamlaan maakt onderdeel uit van het Ontwikkelingsplan Presikhaaf. De gemeente heeft over de voorwaarden gesproken met buurtbewoners.

Op het terrein mogen ongeveer dertig woningen gebouwd worden. Omdat het gebied op de grens van IJsselburcht en de woonwijk ligt, leent het zich goed voor een combinatie van wonen en werken. Aan de kant van IJsselburcht (noordwestzijde) komen daarom ongeveer vijftien woon-werkwoningen en aan de andere kant tegen het groen en de sloot aan (zuidoostzijde) komen ongeveer vijftien woningen in de prijsklasse vanaf 206.000 euro. De woningen en woon-werkeenheden mogen uit maximaal 3 bouwlagen bestaan. Langs het water komt een voetpad dat voor iedereen toegankelijk is.

De ontsluiting van het werkgedeelte van de woon-werkeenheden vindt voor auto- en fietsverkeer via de IJsselburcht plaats. Verkeer met als bestemming de woningen, rijdt via de Weldamlaan. Het aantal benodigde parkeerplaatsen stemt overeen met de Parkeernota Arnhem 2003-2010.

Milieucategorie
In de woon-werkwoningen staat de gemeente bedrijven toe met milieucategorie 1 en 2. Het bestemmingsplan geeft voor bedrijventerrein IJsselburcht op dit moment ook de mogelijkheid tot vrijstelling van bedrijven in categorie 3. Vanwege de nieuw te bouwen woningen zal de gemeente in de toekomst bedrijven van deze categorie geen vrijstelling en dus geen milieuvergunning meer verlenen. Alle huidige bedrijven in IJsselburcht behoren nu tot milieucategorie 1 en 2. De gemeente verwacht dat de beperking van de milieucategorie dan ook geen problemen zal opleveren.

juli 2004