Gemeente Arnhem

Prostitutie op bedrijventerrein voorlopig van de baan

Het gesaneerde terrein van de voormalige metaalfabriek Billiton is een paar jaar geleden door de gemeente aangewezen als alternatieve locatie voor de sexexploitanten uit het Spijkerkwartier. Het beroep van de exploitanten tegen de hiervoor in gang gezette
bestemmingsplanwijziging is gisteren door de Raad van State gegrond verklaard.

In 1997 heeft de gemeenteraad van Arnhem besloten tot beëindiging op termijn van de prostitutie in het Spijkerkwartier. Dit besluit is op 26 januari van dit jaar door de Rechtbank van Arnhem onderschreven. Los daarvan heeft de gemeente zich ingespannen voor het beschikbaar stellen van een alternatieve locatie door in het bestemmingsplan Bedrijventerrein Westervoortsedijk, het voormalige Billitonterrein, aan te wijzen. Er is steeds helder aangegeven dat het hier gaat om twee op zichzelf staande besluiten en dat de beëindiging van de prostitutie in het Spijkerkwartier doorgezet wordt ook al zou een alternatieve locatie niet beschikbaar komen.

Uit de uitspraak van de Raad blijkt dat de vestiging van prostitutie naast zware industrie doorslaggevend is geweest voor de gegrondverklaring. Op andere punten zijn de exploitanten in het ongelijk gesteld. De Raad van State oordeelde dat de gemeente had aangetoond dat de grond voldoende is schoongemaakt en er geen risicos voor de volksgezondheid zijn. Verder heeft de Raad uitgesproken niet per definitie tegen vestiging van een eroscentrum dicht bij andere ondernemingen te zijn en werd de situatie op het bedrijventerrein zelf voldoende veilig gevonden. De gemeente bestudeert nu de mogelijkheden.

Opmerkelijk in deze uitspraak is de mening van de Raad dat de overlast van raamprostitutie in het Spijkerkwartier niet zodanig is verminderd dat verplaatsing niet meer gerechtvaardigd zou zijn.

De exploitanten hebben ook tegen de beëindiging van de prostitutie in het Spijkerkwartier beroep aangetekend bij de Raad van State. De uitspraak van de Raad hierover wordt in augustus verwacht.