Alzheimer Nederland


Vitamine B3 tegen Alzheimer?

In de Telegraaf van maandag 19 juli stond een artikel over Vitamine B3 en de bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. Volgens Amerikaanse onderzoekers hebben mensen die veel vitamine- B3-rijke producten eten als gevogelte, vis, mager vlees, noten, eieren en zuivelproducten, minder kans om de ouderdomsziekte te krijgen dan mensen die dat niet doen. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen weekend gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neurosurgery and Psychiatry.

Commentaar van Alzheimer Nederland: Alzheimer Nederland heeft nog geen beslag kunnen leggen op het originele artikel uit het wetenschappelijke tijdschrift Journal of (Neurology) Neurosurgery and Psychiatry. We kunnen dan ook geen commentaar geven op de onderzoeksmethode.

Er gelden natuurlijk de algemene kanttekeningen die je altijd bij epidemiologisch onderzoek kunt zetten: hoe nauwkeurig is de inname van B3 gemeten bij de vierduizend ouderen, de associatie van een hogere B3-consumptie met een verlaagde kans op de ziekte van Alzheimer hoeft geen oorzakelijk verband te houden. Dat is alleen goed te bepalen in een langdurig prospectief dubbelblind onderzoek.

Maar het artikel brengt natuurlijk wel goed nieuws: vis, vlees, noten, eieren, volkorenbrood en zuivelproducten zijn namelijk in ieder geval wel lekker. Vitamine B3, oftewel niacine, speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam, de werking van het zenuwstelsel en bij de energieproductie in cellen. Dit zijn nogal veelomvattende functies. Het is dan ook voorstelbaar dat als je niet genoeg van dit vitamine binnenkrijgt er problemen kunnen ontstaan. Dit geldt in principe voor alle vitamines. De resultaten van het onderzoek kunnen dan ook andersom worden uitgelegd. Een tekort aan niacine kan leiden tot aandoeningen van de huid, scheurbuik en diarree of de verschijnselen van dementie.

De onderzoekers lijken in het onderzoek het verschil tussen 12,6 en 22 mg gevonden te hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveel is 17 mg/dag voor mannen en 13 mg/dag voor vrouwen. Een gehaktbal bevat al 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Niacine, wordt door het lichaam zelf uit het aminozuur tryptofaan gemaakt. Tryptofaan is een bestanddeel van alle eiwitten in de voeding. De kans op een tekort is daarom zeer gering. Zeker in Nederland waar meer dan gemiddeld hoeveelheid zuivel wordt genuttigd.
---