Provincie Noord-Holland

Zwemmersjeuk in t Wed

Zwemmersjeuk in t Wed
In het duinmeertje t Wed te Bloemendaal is dit weekeinde zwemmersjeuk geconstateerd. Bij de GGD hebben enkele zwemmers zich gemeld, omdat ze last hadden van een geïrriteerde huid. De beheerder heeft waarschuwingsborden geplaatst en zal de komende dagen ook andere maatregelen treffen.
Op de waarschuwingsborden staat aangegeven dat zwemmen in t Wed op eigen risico is en dat er een kans is op huidirritaties na het zwemmen. Deze huidirritaties worden veroorzaakt door de poelslak, die in het verleden ook al voor overlast heeft gezorgd in dit meertje. De komende dagen worden eventuele aanwezige waterplanten en poelslakken verwijderd uit het zwemgedeelte. Daarnaast wordt het zwemwater een keer in de twee weken gecontroleerd op de kwaliteit.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet die op de poelslak leeft en uit zich door huidirritaties. Het is een onschuldige, maar vervelende huidreactie die meestal na een week vanzelf verdwijnt. Zwemmersjeuk krijgt minder kans door na het zwemmen direct te douchen, natte badkleding te verwijderen en de huid goed droog te wrijven, alvorens droge kleding aan te trekken. Vanaf dit jaar werken verschillende instanties nauw samen om overlast van zwemmersjeuk zoveel mogelijk te beperken. De provincies, het Rijksinstituut voor Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA), het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier en de GGD hebben een protocol opgesteld dat direct in werking treedt wanneer zwemmersjeuk zich voordoet.

In het protocol zijn werkafspraken opgenomen, waardoor klachten die binnen komen bij de GGD direct worden opgepakt door de waterkwaliteitsbeheerders. Hierdoor kunnen snel maatregelen getroffen worden om de overlast van zwemmersjeuk te beperken. Via de zwemwatertelefoon 0800-998 6734 kunt u direct informatie opvragen over de zwemwaterkwaliteit in Noord-Holland. Daarnaast kunt u ook de website van de provincie raadplegen : http://www.noord-holland.nl

Elly Klut 19 juli 2004