Ingezonden persbericht

Loesje is niet te bestrijden

Uitspraak rechter landelijke gevolgen

NEDERLAND, 20040719 -- Op 29 juni moest Loesje wederom voorkomen, dit keer bij de bestuursrechter in Den-Haag. De uitspraak volgde een paar weken later. De Gemeente Leiden had haar aangeklaagd wegens het opdracht geven aan derden om illegaal posters te afficheren.


"Aangezien een ieder de posters kan downloaden via internet is Loesje verantwoordelijk voor wat derden er mee doen", aldus de Gemeente Leiden. Loesje is van mening dat zij puur gebruikt maakt van haar recht op vrije meningsuiting en ideeën en gedachten ter beschikking mag stellen en geen opdracht geeft aan derden.
De bestuursrechter stelde Loesje in het gelijk en veroordeelde de Gemeente Leiden tot de proceskosten. Het afgelopen jaar was Loesje tevens verwikkeld in een juridische strijd met de Gemeente Arnhem. Uiteindelijk bood de Gemeente Arnhem als compromis haar prullenbakken aan, als plakplaatsen voor Loesje posters.

Met de uitspraak van de bestuursrechter heeft Loesje haar gelijk behaald en is zij niet te bestrijden door Gemeenten. Het gevolg van deze uitspraak is dat Gemeenten hun plakbeleid ten opzichten van ideële plakkers moeten herzien, aangezien nu blijkt dat de juridische basis ontbreekt en je niet zomaar iemand als opdrachtgever kunt aanmerken.

Loesje zou Loesje niet zijn als zij niet bereid zou zijn om de Gemeenten een handje te helpen. Gemeenten kunnen bij Loesje terecht voor adviezen omtrent het plakbeleid. Loesje is bezig om een plakrecht workshop te ontwikkelen voor Gemeenten die haar zo graag willen bestrijden.
Maar eerst gaat Loesje genieten van haar vakantie en die begint op haar internationaal zomerkamp, die aanstaande zaterdag 24 juli begint in Servië. Haar vakantie kan al niet meer stuk.




Ingezonden persbericht