Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond verzet zich tegen 40-urige werkweek bij Smaed
19-07-2004

Smaed Europe BV, producent van opbergsystemen voor kantoren, heeft onlangs bekend gemaakt per 1 augustus een 40-urige werkweek in te willen voeren, zonder het personeel daar extra voor te belonen. Smaed neemt hiermee een voorschot op de door VNO-NCW ingezette discussie over een langere werkweek. CNV Dienstenbondbestuurder Siegbert van der Velde: ,,Een typisch geval van een bedrijf dat Schraven wel heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt.''

,,Het is niet toegestaan arbeidsvoorwaarden overeen te komen die onder het minimum van CAO-afspraken liggen. De rechter zal dat verbieden. Als Smaed per 1 augustus toch een 40-urige werkweek doorvoert, dan heeft zij dezelfde dag nog een dagvaarding in de bus.

Van der Velde vervolgt: ,,Een 40-urige werkweek draagt in het geval van Smaed bovendien niets bij aan het oplossen van de problemen van de onderneming. Die problemen zijn niet ontstaan door een te korte werkweek of te dure productie. Ze zijn er omdat de geproduceerde artikelen niet verkocht worden. Deze oplossing gaat eerder ten koste van de werkgelegenheid dan dat het iets bijdraagt aan het behoud van het bedrijf.

Het is overigens niet correct dat de 40-urige werkweek al een feit is. CNV Dienstenbond beschouwt het nog steeds als een proefballonnetje. Het is volgens Van der Velde daarom betreurenswaardig dat het personeel al met naam en toenaam en met een beroep op de werkgelegenheid gevraagd is in te stemmen met deze maatregel. ,,Niet verbazingwekkend dat 94% van de medewerkers dan instemt. De Dienstenbondbestuurder beschouwt deze instemming overigens als juridisch niet relevant omdat die in strijd is met de CAO.

,,Het enige echte argument voor een langere werkweek lijkt dat de directeur het belangrijk vindt een gebaar van goede wil af te geven aan het Amerikaanse moederbedrijf, aldus een verontwaardigde Van der Velde.

HOOFDDORP, 16 juli 2004