VVD



Nieuws

16 jul 2004 - Wilders stelt Kamervragen over
VN-gezant

Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren (15 juli) over de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Terje Roed-Larsen. Hij is niet langer welkom in de Palestijnse gebieden. De Palestijnse leider Arafat heeft Roed-Larsen persona non grata verklaard, na de kritiek die de Noorse diplomaat in de VN-Veiligheidsraad leverde op het Palestijnse Gezag. Ondanks mooie beloftes van zijn leiders heeft het Palestijnse Gezag geen vorderingen geboekt in de strijd tegen terreuraanslagen op Israëlische doelen, stelde Roed-Larsen. Ook van de reorganisatie van het bestuursapparaat en de veiligheidsdiensten is niets terechtgekomen. VVD-Kamerlid Geert Wilders heeft Kamervragen over dit onderwerp gesteld.

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het recente verslag van VN-gezant voor het Midden-Oosten, Roed-Larsen aan de VN veiligheidsraad

1. Bent u bekend met de recente berichten over de kritiek die VN-gezant Roed-Larsen op de Palestijnse Autoriteit heeft geuit? Bent u bekend met de Palestijnse reactie hierop, inclusief de verklaring dat de heer Roed-Larson niet meer welkom zou zijn in de bezette gebieden? Wat is uw oordeel hierover?

2. Klopt het dat de Palestijnse Autoriteit geen vorderingen heeft geboekt in de strijd tegen geweld, terreuraanslagen op Israëlische doelen en de hervorming en reorganisatie van de Palestijnse Autoriteit?

3. Is het waar dat de Palestijnse Autoriteit reëel gevaar loopt om in te storten? Zo ja, wat is uw reactie hierop, ook gezien het feit dat er al in maart 2004 een rapport van de PICCR met dezelfde bevindingen uitkwam?

4. Is het juist dat er binnen de Palestijnse Autoriteit een sfeer van wetteloosheid en intimidatie heerst en er niemand is die echt leiderschap toont? Wat zijn de bevindingen van de minister over berichten van wetteloosheid en bende-heerschappij in Nablus?

5. Bent u het ermee eens dat de inhoud van dit rapport en de verontwaardigde reactie van de Palestijnse Autoriteit hierop voor de zoveelste keer aangeeft dat de Palestijnse Autoriteit onder Arafat geen competente onderhandelingspartner is? Wat zal, gezien het Nederlandse voorzitterschap van de EU, uw beleid zijn ten opzichte van de Palestijnse Autoriteit en haar leiderschap in de context van uw pogingen om het vredesproces weer vlot te trekken?

6. Bent u bereid het rapport van de heer Roed-Larsen dat in de Veiligheidsraad is besproken of een verslag van deze bespreking, voorzien van een kabinetsstandpunt op korte termijn naar de Kamer te sturen?

Zie Algemeen Dagblad 15 juli 2004 Zie VN persverslag SC/8146 Zie handelingen 2003-2004, Aanhangsel 2945 Zie VN persverslag SC/8146 Zie VN persverslag SC/8146

15 juli 2004