Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
19 juli 2004
Van Geel neemt Trendanalyse Biotechnologie 2004 in ontvangst

Staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel (VROM), heeft vandaag de Trendanalyse Biotechnologie 2004 ontvangen. Dit rapport blikt vooruit op de ontwikkelingen in de biotechnologie en hun mogelijke betekenis voor de maatschappij. De trendanalyse is opgesteld door de Commissie Biotechnologie bij Dieren (CBD), de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM). Staatssecretaris van VROM heeft eind 2003 deze drie biotech commissies gevraagd de trendanalyse op te stellen. Dit naar aanleiding van een discussie in de Tweede Kamer over biotechnologische ontwikkelingen. De Kamer constateerde dat het belangrijk is vooruit te kijken. De trendanalyse wordt voortaan tweejaarlijks uitgevoerd.

Burgers
Van Geel stelt samen met de andere betrokken bewindslieden van VWS, LNV, Justitie, OCW, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken een kabinetsstandpunt op over de gesignaleerde trends. Voorafgaand daaraan worden de trends voorgelegd aan burgerpanels. Op die manier hoopt de staatssecretaris tot een kabinetsstandpunt te komen dat niet alleen op de mening van experts is gebaseerd, maar waarin ook de mening van de burger is meegenomen. Het kabinetsstandpunt is naar verwachting eind 2004 klaar.

Genetische modificatie
Biotechnologie is een verzamelnaam voor een aantal technieken waaronder genetische modificatie. Met biotechnologie worden producten voor industriële, medische, of andere doeleinden gemaakt. De laatste jaren is er een snelle ontwikkeling in de toepassingsmogelijkheden van de moderne biotechnologie. Enerzijds biedt dit perspectief voor verbetering van de gezondheidszorg, de landbouw, de voeding en het milieu. Anderzijds roepen deze mogelijkheden vragen op. Is alles wat technisch kan, ook gewenst, veilig en maatschappelijk ethisch aanvaardbaar?

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18214 )