Socialistische Partij


Goedkeuring walvisjacht door Nederland een gotspe

19-07-2004 * Na achttien jaar wil het kabinet walvisvangst weer toestaan 'omdat blijkt dat sinds het verbod de jacht is verdubbeld'. "Een gotspe," stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Als de illegale jacht toeneemt, moet je niet het verbod schrappen maar de handhaving verbeteren. Nederland is gewoon gezwicht voor de Japanse walvislobby."

Krista van Velzen Van Velzen noemt het besluit onbegrijpelijk. "Een land lapt jarenlang internationale afspraken aan zijn laars en wordt vervolgens van harte beloond door onze regering. Door het moratorium op te heffen zal er een spiraalwerking ontstaan. Meer landen zullen een vangstquotum opeisen en investeringen doen. Van het geslachte vlees dat de schepen binnenvaren is alleen via dure DNA-tests de soort te bepalen. Je hebt dus geen enkele controle over de bedreigde soorten. De walvis wordt in feite weer vogelvrij."

"Nederland zou politieke druk moeten uitoefenen om naleving van het verbod af te dwingen. En de clausule in het moratorium over wetenschappelijk onderzoek kan eruit, die is achterhaald. De wetenschap heeft geen walvislijken meer nodig. Met een totaalverbod maak je naleving van het vangstverbod eenvoudig en handhaafbaar."
* Actueel Kamernieuws