Gemeente Almere

Mijn kind kan zwemmen: Een veilig gevoel!

Kinderen uit groep 7 behalen alsnog zwemdiploma

Dit schooljaar behaalden 41 kinderen uit groep 7 van de basisschool via het gemeentelijke project zwemvaardigheid het zwemdiploma A. Hiervoor volgden zij zwemles in het zwembad Almere Stad. Uit landelijk onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen de basisschool verlaten zonder zwemdiploma. Om zwemles onder de Almeerse kinderen te stimuleren, is de gemeente Almere in 2003 op initiatief van het Rijk het tweejarig project zwemvaardigheid gestart. In totaal hebben dit schooljaar 60 kinderen deelgenomen aan het project.

Elk jaar zijn er een aantal (bijna) verdrinkingsgevallen in Almere. Vooral in de zomer kan dit voorkomen, omdat kinderen dan meer buiten spelen. Een sloot in de woonwijk kan al gevaarlijk zijn. Ook volgend schooljaar is er extra aandacht voor zwemvaardigheid van basisschoolleerlingen.

Nieuwe zwemronde
In september 2004 start een nieuwe ronde van het project zwemvaardigheid voor kinderen uit groep 7. In september krijgen alle basisschoolleerlingen zonder zwemdiploma een folder mee naar huis om de ouders te informeren over de noodzaak van zwemles. De kinderen uit groep 7 zonder zwemdiploma A krijgen ook direct een inschrijfformulier mee voor de zwemles zonder wachttijd. Voor alle zwemlessen geldt hetzelfde tarief. Eenmalig inschrijfgeld kost 12,25 en kosten voor lesgeld zijn 30,20 per vier weken. De zwemlessen worden gegeven op maandag, dinsdag en woensdag in zwembad Almere Stad.

Project zwemvaardigheid
In 2002 zijn de 36 grootste gemeenten door het ministerie van OC&W gevraagd de zwemvaardigheid van basisschoolleerlingen te bevorderen. In april 2003 stelde het Almeerse college van B en W het plan van aanpak vast en in september 2003 is het project daadwerkelijk van start gegaan. Het project houdt in dat ouders van basisschoolleerlingen worden gestimuleerd om hun kind zwemles te laten nemen. Uitgangspunt van de gemeente is nog steeds dat ouders primair verantwoordelijk zijn voor de zwemvaardigheid van hun kinderen. Het project wordt gefinancierd door de gemeente Almere (50%) en het ministerie OC&W (50%).

Informatie
Het inschrijfformulier voor de zwemles is ook verkrijgbaar bij het zwembad. Voor informatie over zwemles kunt u contact opnemen met het zwembad Almere Stad, telefoon (036) 533 44 00, zwembad Almere Haven telefoon (036) 531 08 64 of zwembad Almere Buiten (036) 537 23 37.