Gemeente Arnhem

Poppodium in momumentaal Luxor mogelijk

Voorlopig Ontwerp gereed

Het is mogelijk om een breed poppodium te realiseren in het pand Luxor, met behoud van het monumentale karakter. Dat is de conclusie van het Voorlopig Ontwerp van architectenbureau Fritz, dat medio juni is afgerond. Het bureau had begin dit jaar van de gemeente Arnhem opdracht gekregen om een Voorlopig Ontwerp te maken voor een nieuw poppodium in het Luxor-gebouw aan het Willemsplein. Het bureau heeft dit zogenoemde VO afgerond en samen met een voorlopige kostenraming aan de gemeente overhandigd. De realisatie van een poppodium, plus de restauratie en onderhoud van het pand is voorlopig geraamd op circa 7 miljoen euro. Het VO en de eerste kostenraming zijn 7 juli besproken in de Raadscommissie Cultuur, Educatie en Sport. De commissie onderstreept het belang van het nader onderzoek dat het college nog laat verrichten naar de exploitatiecijfers die bij een dergelijke voorziening horen. Daarnaast vindt ook de commissie dat het poppodium een brede programmering moet krijgen, dus een breed aanbod voor diverse doelgroepen.
Poppodium
De conclusie van het Voorlopig Ontwerp is dat in het Luxor-gebouw een poppodium gemaakt kan worden, zodanig dat de monumentale waarde van het gebouw beter tot zijn recht komt en wordt gegarandeerd. Bovendien kan het poppodium gerealiseerd worden zonder ontoelaatbare geluidsoverlast voor de directe omgeving. Het beoogde poppodium bestaat dan uit een grote zaal met een maximale capaciteit van 700 bezoekers, een kleine zaal voor circa 200 bezoekers en een horecagelegenheid in de entree.
Speerpunt collegeakkoord
Het realiseren van een poppodium in Luxor is één van de speerpunten uit het collegeakkoord
2002 - 2006. Het college heeft daarvoor dan ook al gelden gereserveerd en mikt op een opening in 2006. Het college verwacht op basis van het Voorlopige Ontwerp én de eerste kostenraming dat het poppodium ook financieel haalbaar is, onder andere door een rijkssubsidie voor de restauratie van het monumentale gebouw tot poppodium. Ook het college van burgemeester en wethouders vindt het verder van belang dat het poppodium een brede opzet krijgt en naast popmuziek ook andere soorten muziek en culturele uitingen in het programma opneemt. Vervolg
In de tweede helft van dit jaar zullen een Definitief Ontwerp en een definitieve begroting worden gemaakt en zal de gemeente voorbereidingen opstarten voor een organisatie die het poppodium zal exploiteren.