Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

19-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*EU steunt actie bij Amerikaans Hooggerechtshof tegen doodvonnis: veroordeelde was 17 jaar oud toen hij misdrijf pleegde

De Europese Unie heeft, gezamenlijk met de Raad van Europa, Liechtenstein, Mexico, Noorwegen, Ijsland, Canada, Nieuw Zeeland en Zwitserland een zgn. 'Amicus Curiae brief'('verzoekschrift van een vriend van het Hof') ingediend bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in verband met de zaak van Christopher Simmons ('Roper v. Simmons'), die door een rechter in de staat Missouri veroordeeld tot de doodstraf, voor een moord die hij als 17 jarige heeft gepleegd. In verband met deze zaak behandelt het Hooggerechtshof de vraag of het in overeenstemming met de Amerikaanse grondwet is, personen die een delict hebben gepleegd toen zij nog minderjarig waren, ter dood te veroordelen en te executeren.

Een 'Amicus Curiae brief' is een verzoekschrift waarmee een persoon of een groep die geen partij is in een aanhangige rechtszaak, maar die groot belang hecht aan het onderwerp dat daarin aan de orde is, toestemming vraagt een memorandum te mogen indienen met argumenten en overwegingen die het gerecht in zijn besluitvorming zou kunnen betrekken.

De Europese Unie en de andere ondertekenaren hebben besloten gebruik te maken van dit middel om het Amerikaanse Hooggerechtshof te laten weten dat zij verontrust zijn over de ter dood veroordeling van Simmons, die op het tijdstip van het misdrijf jonger was dan 18 jaar. Zij achten deze veroordeling in strijd met internationale recht.

Om deze overtuiging ook in de Verenigde Staten verder in de openbaarheid te brengen, heeft de Nederlandse ambassade te Washington als vertegenwoordiging van het voorzitterschap van de Europese Unie bovenstaand bericht verzonden naar de Amerikaanse media.

Media advisory: Roper v Simmons European Union and nations of the international community Amicus Curiae Brief (pdf)

http://www.eu2004.nl/20040719-141819-F