Openbaar Ministerie

Persberichten

arnhem, 19 juli 2004

Nadere berichtgeving beraming gewelddadige actie Vierdaagse

Nadere berichtgeving beraming gewelddadige actie Vierdaagse

Bij de huiszoeking, verricht op 17 juli jl., zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Over de twee verdachten die 17 juli jl. zijn aangehouden i.v.m. aanwijzingen over het beramen van een gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse kan het volgende worden gemeld.

De 37-jarige verdachte, afkomstig uit Syrië en woonachtig in Beek-Ubbergen, wordt verdacht van het plegen van voorbereidings- handelingen voor moord. Op 20 juli a.s. zal de rechter-commissaris de aanhouding van deze verdachte toetsen. Als de rechter-commissaris van mening is dat de aanhouding rechtmatig is dan kan de inverzekeringstelling met drie dagen worden verlengd. De 33-jarige man, afkomstig uit Libanon - zonder vaste woon- of verblijfplaats - wordt verdacht van bedreiging. De officier van justitie beslist morgen hoe het verder gaat met zijn bewaring.

Al eerder zijn de volgende feiten gemeld.
De politie van Gelderland-Zuid heeft op donderdagavond 15 juli jl. informatie ontvangen over een ophanden zijnde gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse. Er is daarop een Team Grootschalige Opsporing gestart onder leiding van de driehoek: burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef. Het onderzoek leidde tot de aanhouding van de twee verdachten. De hoofdofficier van justitie sluit niet uit dat de beide verdachten alleen hebben geprobeerd paniek te zaaien.

Over de inhoud van het onderzoek kunnen geen nadere mededelingen worden gedaan.