Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten

Regels vakantiewerk jongeren

Steeds meer scholieren hebben een baantje.
Dit kan een bijbaantje zijn na schooltijd, vakantiewerk of allebei.

Je mag niet onbeperkt werken. Hieronder vind je de regels.

Voor alle jongeren onder de 18 geldt, dat ze geen gevaarlijk werk mogen doen.

Jongeren jonger dan 12 jaar
Regels voor jongeren tot 12 jaar


-
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet werken. Wel mogen ze deelnemen aan uitvoeringen, modeshows, TV-opnames e.d. als daarvoor een ontheffing is verleend door de Arbeidsinspectie.

Jongeren van 12 jaar
Regels voor jongeren van 12 jaar


-
Kinderen van 12 jaar mogen alleen hulparbeid, arbeid van lichte en opvoedkundige aard of arbeid in het kader van een leertraject verrichten als die arbeid als een alternatieve sanctie door de rechter wordt opgelegd.

Jongeren van 13 en 14 jaar
Regels voor jongeren van 13 en 14 jaar


- 13- en 14-jarigen mogen alleen niet-industriële hulparbeid van lichte aard verrichten (zie verder in de tekst).


-
In schoolweken mogen 13- en 14-jarigen buiten schooltijd tussen 8.00 uur en 19.00 uur incidenteel, maximaal 2 uur per schooldag, klusjes in en rond het huis doen. Dan moet het om één van de volgende dingen gaan: oppassen, auto's wassen, helpen bij het rondbrengen van folders en huis aan huis-bladen, helpen in een gezinshuishouding of op een kinderboerderij. Op zaterdag en mogelijk andere vrije dagen mogen ze maximaal 6 uur werken. Er mogen dan ook andere soorten van niet-industriële hulparbeid van lichte aard (zie de voorbeelden) worden verricht. Ze mogen niet langer dan 12 uur per week werken.
- Voor het deelnemen aan uitvoeringen, modeshows, TV-opnames e.d. gelden aparte regels.

Niet-industriële hulparbeid van lichte aard houdt in:


- Werkzaamheden mogen niet te zwaar zijn, geen gevaar opleveren en niet schadelijk zijn voor de gezondheid.


-
Er mag niet in een industriële omgeving worden gewerkt.
- Hulparbeid houdt in dat uitsluitend hand- en spandiensten verricht worden (dus geen zelfstandige productie-arbeid).
- Hulparbeid houdt ook in dat de werkzaamheden onder toezicht plaatsvinden. De toezichthouder hoeft niet steeds in de nabijheid te zijn, maar het kind moet er wel te allen tijden een beroep op kunnen doen.

Wat wordt hier in ieder geval niet onder verstaan:


- Werkzaamheden als caissière.

- Werkzaamheden aan de lopende band.

- Werkzaamheden in een magazijn, zoals het in- en uitladen van vrachtauto's.

- Werkzaamheden die voor 15-, 16- en 17-jarigen zijn verboden en werkzaamheden die zij onder deskundig toezicht mogen doen.

Voorbeelden van niet-industriële hulparbeid van lichte aard zijn:


- Lichte hulpwerkzaamheden in een winkel, zoals het markeren van vakken, het helpen bij inpakken, het vegen van vloeren of schoonmaakwerkzaamheden (maar niet met 'schadelijke' schoonmaakmiddelen). In een winkel mag niet achter de kassa, niet in het magazijn of bij het in- of uitladen van vrachtauto's gewerkt worden.

- Hulpwerkzaamheden in restaurants en hotels, zoals het helpen bij het bedienen, bijvoorbeeld het nabrengen van een bakje brood (maar niet in etablissementen waar alcohol geschonken wordt).
- Hulpwerkzaamheden, bijvoorbeeld op een manege, op een camping, op een speeltuin, in een pretpark, in een bowlingcentrum of in een museum.

- Lichte hulpwerkzaamheden in de landbouw, zoals het voeren van kleine dieren, groenten en fruit plukken (maar alleen als binnen twee weken ervoor niet gespoten is met bestrijdingsmiddelen), lichte oogstwerkzaamheden, bollen pellen (als het tenminste niet gebeurt in een omgeving waar gevaarlijke stoffen (bestrijdingsmiddelen) zijn opgeslagen, in de buurt van machines of (vork)heftrucks of aan een machine, zoals een lopende band).

Jongeren van 15 jaar


15-jarigen mogen alleen niet-industriële arbeid van lichte aard verrichten (zie verder in de tekst).


- In vakantieweken is het maximum per dag 8 uur en per week 40 uur. Per jaar mogen er maximaal 6 vakantieweken worden gewerkt, waarvan 4 achtereen.Werkzaamheden als caissière, aan een lopende band of in een magazijn, zoals het in- en uitladen van vrachtauto's, zijn voor
15-jarigen nog steeds verboden.


-
In school- en vakantieweken mogen ze ochtendkranten bezorgen maar dan moet er een bezorgovereenkomst worden gesloten tussen werkgever en kind, medeondertekend door de ouders/verzorgers. Ze mogen niet voor o6.00 uur beginnen.

- Voor het deelnemen aan uitvoeringen, modeshows, TV-opnames e.d. zijn er aparte regels.

Niet industriële arbeid van lichte aard houdt in:


- Werkzaamheden mogen niet te zwaar zijn, geen gevaar opleveren en niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

- Er mag niet in een industriële omgeving worden gewerkt.

Wat wordt hier in ieder geval niet verstaan:


- Werkzaamheden als caissière.

- Werkzaamheden aan de lopende band.

- Werkzaamheden in een magazijn, zoals het in- en uitladen van vrachtauto's.

- Werkzaamheden die voor 16- en 17-jarigen zijn verboden en werkzaamheden die zij onder deskundig toezicht mogen doen.

Voorbeelden van niet-industriële hulparbeid van lichte aard zijn:


- Lichte hulpwerkzaamheden in een winkel, zoals het vullen van vakken, het helpen bij inpakken, het vegen van vloeren of schoonmaakwerkzaamheden (maar niet met 'schadelijke' schoonmaakmiddelen). In een winkel mag niet achter de kassa, niet in het magazijn of bij het in- of uitladen van vrachtauto's gewerkt worden.

- Werkzaamheden in restaurants en hotels, zoals het helpen bij het bedienen, bijvoorbeeld het nabrengen van een bakje brood (maar niet in etablissementen waar alcohol geschonken wordt).
- Hulpwerkzaamheden, bijvoorbeeld op een manege, op een camping, op een speeltuin, in een pretpark, in een bowlingcentrum of in een museum.

- Lichte werkzaamheden in de landbouw, zoals het voeren van kleine dieren, groenten en fruit plukken (maar alleen als binnen twee weken ervoor niet gespoten is met bestrijdingsmiddelen), lichte oogstwerkzaamheden, bollen pellen (als het tenminste niet gebeurt in een omgeving waar gevaarlijke stoffen (bestrijdingsmiddelen) zijn opgeslagen, in de buurt van machines of (vork)heftrucks of aan een machine, zoals een lopende band).

Jongeren van 16 en 17 jaar

Regels voor jongeren van 16 en 17 jaar.

Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen werken, maar dat mag hun schoolbezoek niet hinderen; ze zijn immers (gedeeltelijk) leerplichtig. Zij mogen per dag maximaal 9 uur werken en maximaal 45 uur per week. Per 4 weken mag het gemiddelde per week niet meer zijn dan 40 uur per week. Zij mogen niet in de nacht werken. Hierbij wordt schooltijd als arbeidstijd beschouwd.
Het Arbobesluit kent een aantal absolute verboden ten aanzien van werkzaamheden door personen onder de 18 jaar. Voorts mogen bepaalde werkzaamheden waaraan een verhoogd risico is verbonden door 16- en
17-jarigen uitsluitend onder deskundig toezicht worden verricht. Wanneer deskundig toezicht niet zodanig kan worden georganiseerd dat gevaren worden voorkomen, dan mogen deze werkzaamheden niet worden verricht door deze werknemers. Deze werkzaamheden zijn voor personen onder de 16 jaar in ieder geval verboden.
De in het Arbobesluit opgenomen soorten arbeid, die vanwege hun aard of door de omstandigheden waaronder ze worden verricht geacht worden schadelijk te zijn voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid of de veiligheid van kinderen en daarom niet of slechts onder bepaalde voorwaarden door werknemers beneden de 18 jaar mogen worden verricht, zijn de volgende:

Verboden werkzaamheden


- Werken met schadelijke (chemische) stoffen of werk waarbij gevaar voor een ernstige infectie bestaat.

- Werktuigen op plaatsen met te veel lawaai (meer dan 90 dB) of werken met werktuigen die veel trilling op het lichaam veroorzaken.
- Vaak zwaar tillen en langdurig in een verkeerde lichaamshouding moeten staan of zitten.

- Werk aan een lopende band.

- Werk met gevaarlijke machines en heiwerk.
- Werk waarbij je ernstig kunt vallen.

- Arbeid, bestaande uit het vervoer van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (geldt voor kinderen beneden de leeftijd van 16 jaar).

- Sloopwerk of werk waarbij je getroffen kan worden door bomen of bedolven kan worden door allerlei voorwerpen.

- Werken met gevaarlijke dieren.

- Werken in gesloten ruimtes, zoals silo's tanks en ketels.
- Werken met elektrische installaties met een hoog voltage (meer dan
42 V wisselspanning; meer dan 110 V gelijkspanning).
- Werk met explosiegevaar.

- Werk dat slecht is voor je ontwikkeling: eenzijdig, slecht geventileerd en/of met onvoldoende licht.

- Elke arbeid voor kinderen beneden de leeftijd van 12 jaar; kinderen vanaf 12 jaar mogen enkele soorten arbeid verrichten, voor zover deze arbeid niet wordt verricht gedurende de schooltijd, zoals arbeid in het kader van een alternatieve sanctie, lichte niet-industriële arbeid, lichte arbeid naast en in samenhang met onderwijs, het bezorgen van ochtendkranten voor kinderen vanaf 12 jaar, elke arbeid waarin in de Arbowet voor 16- en 17-jarigen bijzondere vereisten zijn gesteld.

Werkzaamheden onder bijzonder regime


16- en 17-jarigen mogen bepaalde soorten arbeid slechts verrichten als het deskundig toezicht op de werkzaamheden zodanig is ingericht, dat de aan die werkzaamheden verbonden gevaren kunnen worden voorkomen.


-. Arbeid waarbij gevaar voor instorting bestaat.
- Arbeid aan, met of in de directe nabijheid van hoogspanningsinstallaties.

- Arbeid met of in de nabijheid van ontplofbare, bijtende of irriterende stoffen, stoffen die kunnen leiden tot onherstelbare effecten en gassen.

- Arbeid, bestaande uit het besturen van trekkers en het aan- of afkoppelen van aanhangwagens of werktuigen. Voor deze werkzaamheden op de openbare weg is voorts een certificaat van vakbekwaamheid vereist.
- Arbeid met wilde, giftige of andere dieren die gevaar kunnen opleveren.

- Arbeid, gericht op het industrieel slachten van dieren.
- Monotone arbeid op basis van stukloon en arbeid waarbij het tempo door een machine of lopende band wordt bepaald.