Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-7-2004

Minister Dekker (VROM) wil op korte termijn van gemeenten duidelijkheid over recreatiewoningen en de onrechtmatige bewoning daarvan. Een eerste inventarisatie bij alle gemeenten leverde een respons op van 32 procent. Dekker maakt zich grote zorgen over de lage respons. Zij vindt het van groot belang dat betrokken bewoners eind 2004 duidelijkheid hebben over de wijze waarop hun gemeente omgaat met de huidige problematiek rondom recreatiewoningen. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan gemeenten en provincies.

De minister doet in de brief een dringende oproep aan gemeenten alsnog de gevraagde gegevens te verstrekken voor 20 september 2004. Kort daarna zal de VROM-Inspectie een tussenrapportage opstellen, waarin de minister een meer compleet en betrouwbaar beeld verwacht. Eind april ontvingen gemeenten een eerste verzoek om de VROM-Inspectie gegevens te verstrekken over de onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen. Met de inventarisatie houdt minister Dekker een vinger aan de pols. Zij heeft gemeenten tot 31 december 2004 de tijd gegeven om betrokken bewoners helderheid te geven over het te voeren beleid. Daarover zal zij de Tweede Kamer begin 2005 informeren.

Voor de problematiek van onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen verruimde minister Dekker vorig jaar het beleid. Onder voorwaarden kunnen gemeenten de bestemming wijzigen van `recreatie' naar `wonen' of een persoonsgebonden beschikking afgeven. Maken gemeenten hiervan geen gebruik dan moeten zij het verbod op het permanent bewonen van een recreatiewoning handhaven. Het verruimde beleid is dit jaar eveneens opgenomen in de Nota Ruimte.

Hebben bewoners na 31 december 2004 nog geen duidelijkheid, dan zal de minister zo nodig aanvullende maatregelen treffen in het kader van de Wet op de ruimtelijke ordening dan wel de handhaving.

Meer informatie:
Brief aan gemeenten over tussenrapportage onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen.
Download brief (verzoek om actualisering gegevens) Download brief (verzoek tot medewerking)

Brief aan provincies over tussenrapportage onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen.
Download brief

Dossier Recreatiewoningen