DSM


20N Heerlen / Hainan (China), 20 juli 2004


Gezamenlijk persbericht DSM en China National Offshore Oil Corp. Chemical Ltd.


DSM Melamine en China National Offshore Oil Corp. Chemical Ltd. tekenen intentieverklaring voor bouw van grote melaminefabriek in China

DSM Melamine en China National Offshore Oil Corp. Chemical Ltd. (CNOOCC) hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend voor een gezamenlijke studie naar de haalbaarheid van de bouw van een nieuwe melaminefabriek met een capaciteit 120.000 ton/jaar op het eiland Hainan in China. De participatieverhouding tussen DSM en CNOOCC in het beoogde samenwerkingsverband is 70/30 en de totale benodigde investering bedraagt circa $ 100 miljoen. De beide ondernemingen verwachten in het eerste kwartaal van 2005 een definitief investeringsbesluit te kunnen nemen.

"Wij zijn zeer verheugd over de samenwerking met CNOOCC. Deze investering past in ons streven om schaalvoordelen en hoogwaardige technologie te combineren met een goede grondstoffenpositie en productie dicht bij de markt. Door met CNOOCC samen te werken verwachten wij de low cost-positie te bereiken die nodig is om de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. Door actief mee te spelen op de Chinese markt is DSM in staat om de wereldwijde leiderschapspositie van DSM Melamine te handhaven," verklaart Hans Dijkman, directeur van DSM Melamine.

De nieuwe fabriek, gebaseerd op technologie van DSM, wordt met zijn capaciteit van 120.000 ton de grootste ter wereld. Als locatie is het eiland Hainan gekozen, omdat CNOOCC daar een uitstekende aardgaspositie heeft en in Dongfang over een grote, moderne ureumfabriek beschikt. De technologie van deze ureumfabriek is gelicentieerd door Stamicarbon, een dochteronderneming van DSM. Verder is de plaatselijke overheid van Hainan bereid het project actief te steunen.

DSM Melamine zal in het samenwerkingsverband een belang van 70% hebben en CNOOCC 30%. De te produceren melamine zal worden afgezet in zowel de snelgroeiende Chinese thuismarkt als daarbuiten. Als in het eerste kwartaal van 2005 het groene licht wordt gegeven, zal de fabriek naar verwachting eind 2007 mechanisch voltooid zijn.

De heer Yang Yexin, General Manager van CNOOCC, gaf het volgende commentaar: "De samenwerking met DSM Melamine sluit aan bij ons beleid gericht op langdurige samenwerking met grote buitenlandse ondernemingen. Hiermee bereiken wij een win-win situatie en kunnen we op dit voor ons nieuwe gebied onze ambities waarmaken. Daarnaast kunnen we samen bijdragen aan de ontwikkeling van de provincie Hainan."


DSM

DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven.
DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet (pro forma inclusief de meest recente acquisitie, inmiddels DSM Nutritional Products geheten) van ongeveer E 8 miljard en biedt werk aan zo'n 26.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.


DSM Melamine

DSM Melamine is wereldleider op het gebied van de productie en verkoop van melamine. Met vestigingen op drie continenten en verkoopkantoren over de gehele wereld is DSM Melamine de enige echte wereldproducent. Het totale marktaandeel bedraagt 25% en is groeiende. DSM Melamine heeft circa 400 medewerkers en heeft zijn hoofdkantoor te Sittard.


Achtergrond DSM in China

DSM begaf zich in 1963 voor het eerst op de Chinese markt met de verkoop van licenties voor de productie van ureum, caprolactam en kunstmeststoffen. De laatste jaren is DSM zeer actief in China. De omzet in China is gegroeid van US$ 20 miljoen in 1992 tot meer dan E 400 miljoen (US$ 450 miljoen) in 2003 (inclusief de pro forma omzet van DSM Nutritional Products). DSM (incl. DNP) heeft acht joint-ventures en drie eigen ondernemingen in China. Verder beschikt DSM in China over vier eigen verkoopkantoren, die in 2003 een omzet van ongeveer US$ 157 miljoen genereerden.


CNOOC

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) is een staatsbedrijf dat op 15 februari 1982 werd opgericht. CNOOC houdt zich bezig met de winning van aardolie en aardgas in de Chinese kustwateren. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 50 miljard Renminbi. Het aantal werknemers bedraagt 24.000. Het hoofdkantoor bevindt zich in Beijing. In 2003 bedroeg de totale binnen - en buitenlandse productie van aardolie en gas (uitgedrukt in aardolie-equivalenten) 33,36 miljoen ton, 3,94% meer dan het jaar ervoor. Het balanstotaal is van 2,8 miljard Renminbi in 1982 gestegen tot 119,84 miljard Renminbi. Het netto eigen vermogen is van 2,2 miljard Renminbi toegenomen tot 68,47 miljard Renminbi. In 2003 werd een omzet van 53,86 miljard Renminbi gerealiseerd, met een winst van 14,98 miljard Renminbi en een belastingafdracht van 6,78 miljard Renminbi.
De ontwikkeling van CNOOC wordt in binnen - en buitenland met belangstelling gevolgd en vindt alom erkenning. In december 2002 werd CNOOC door het Amerikaanse mondiale financiële maandblad Global Finance uitgeroepen tot "Best Asian Petroleum Company" in een studie naar ondernemingen van wereldklasse in 28 verschillende bedrijfstakken. CNOOC was de enige Chinese onderneming die een dergelijk predikaat ontving. Meer informatie over CNOOC vindt u op www.cnooc.com.cn.

CNOOC Chemical Ltd.
CNOOC Chemical Ltd (CNOOCC) is een 100% dochtermaatschappij van de China National Offshore Oil Corporation. CNOOCC ontwikkelt en produceert van aardgas afgeleide chemieproducten. De onderneming heeft als strategische doelstelling dé uitvoerder van CNOOC te zijn op het gebied van het ontwikkelen van downstream producten. CNOOCC zal binnen vijf jaar een grootschalige, hoogwaardige, moderne, internationaal concurrerende, alomvattende aardgasbasis gevestigd hebben. De onderneming verwacht dit te bereiken door zich te richten op de diepgaande verwerking van aardgas als bedrijfskolom; door CNOOC-Fudao als platform te laten fungeren; door een gezond financieel rendement voorop te stellen; door zich zowel door de binnenlandse als door de buitenlandse markt te leiden; en door zijn merknamen centraal te stellen.




DSM