Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 19-7-2004

7,8 miljoen voor advies- en steunpunten huiselijk geweld

Rijk en gemeenten gaan samen zorgen dat er een landelijk dekkend netwerk komt van advies- en steunpunten huiselijk geweld. Staatssecretaris Ross-Van Dorp stelt daarvoor vandaag een stimuleringsregeling open. Vanuit de rijksoverheid wordt tot en met 2007 EUR 7,8 mln. beschikbaar gesteld. Daarna is er EUR 3 mln. per jaar voor uitgetrokken.

De steunpunten staan open voor alle slachtoffers, ongeacht leeftijd, sekse en etniciteit. Ook hulpzoekende plegers kunnen er terecht voor doorgeleiding naar professionele hulp. Mensen die zijdelings of beroepsmatig bij problemen betrokken zijn, zoals buren, familie en artsen kunnen er eveneens terecht voor advies.

De 35 gemeenten die aangewezen zijn als centrumgemeente voor vrouwenopvang kunnen een meerjarige uitkering aanvragen voor het opzetten of uitbreiden van een advies- en steunpunt. Deze steunpunten moeten goed toegankelijk en laagdrempelig zijn, adviezen verstrekken, eerste gesprekken voeren en doorgeleiden naar verdere hulp of opvang. Ze zullen naar verwachting bij het algemeen maatschappelijk werk of bij GGD's, worden ondergebracht. Uiterlijk in januari 2006 moeten de advies- en steunpunten functioneren.

Het rijk draagt 60 procent van de kosten, de overige middelen komen uit de begroting van de betrokken gemeenten. Daarnaast heeft het kabinet EUR 4 mln. beschikbaar gesteld voor het uitbreiden van de plaatsen in de vrouwenopvang.

Hoofdmenu


* Home

* Dossiers

* Zoeken

* Vacatures

* Organisatie


* English

* Contact

* Wegwijzer