Gemeente Best

19-07-2004
Resultaten enquête leefbaarheid en veiligheid redelijk positief

"Best: prettige en redelijk veilige gemeente"
Resultaten enquête leefbaarheid en veiligheid tonen redelijk positief beeld

Eind 2003 heeft de gemeente Best inwoners en maatschappelijke instellingen medewerking
gevraagd voor het invullen van een enquête over leefbaarheid en veiligheid. In totaal 2.569
inwoners hebben de vragenlijst persoonlijk ontvangen. Zij werden door de computer geselecteerd uit het totale bevolkingsbestand van Best. Over het algemeen kunnen we concluderen dat de
Bestenaren het prettig vinden om in Best te wonen. De ondervraagden hebben echter een aantal minder positieve punten onder de aandacht van de gemeente gebracht. Punten waarin de gemeente verandering kan brengen.

Vragenlijst
Eind 2003 hebben 2.569 inwoners een vragenlijst ontvangen over de Leefbaarheid en Veiligheid in Best. Deze mensen wonen verspreid over heel Best. Ruim 1.300 mensen hebben de ingevulde vragenlijst teruggestuurd. Zij werden door de computer geselecteerd uit het totale bevolkingsbestand van Best. Met de antwoorden die ruim de helft van deze mensen hebben teruggestuurd, kunnen uitspraken worden gedaan over de woonsituaties en veiligheidsgevoelens bij de meeste inwoners van Best.
Het is voor de tweede keer dat de gemeente de inwoners vraagt naar hun mening over de leefbaarheid en veiligheid. Het aantal mensen dat de vragenlijst heeft ingevuld is in % uitgedrukt lager dan in 1998. Landelijk wijkt Best daarin niet af! Daarnaast valt op dat de groep jongeren die aan het onderzoek heeft meegewerkt in Best ondervertegenwoordigd is.
De vragen hadden te maken met de volgende onderwerpen:
* woonomgeving;

* waardering gemeente / wijk;

* voorzieningen;

* veiligheid;

* buurtproblemen;

* betrokkenheid.

Resultaten
De gestelde vragen zijn hetzelfde als in 1998. Soms zijn er vragen toegevoegd. Daarnaast is de Vinex-locatie Heuveleind - Heivelden nu voor het eerst opgenomen in de enquête. De gegevens uit het eerste onderzoek (1998) zijn vergeleken met de uitkomsten dit keer. Over het algemeen is er een verbetering te zien. De belangrijkste conclusies:
* De inwoners zijn erg tevreden over de omgeving waarin zij wonen. De woonomgeving is beoordeeld met gemiddeld een 7,6 in. Het gemiddelde rapportcijfer voor de eigen woning is maar liefst een 8,1.

* Ruim 80% van de Bestse inwoners voelt zich mede verantwoordelijk voor zijn of haar buurt. Een lichte stijging ten opzichte van 1998.

* De rol van de bewonersorganisaties in Best neemt toe. Voelde in 1998 ongeveer 15% van de inwoners betrokkenheid bij de bewonersorganisatie, nu is dat het dubbele (30%)
* Een grote groep inwoners (68,9%) is (zeer) gehecht aan de buurt waar zij wonen. Meer dan 70% geeft aan dat men (zeer) gehecht is aan Best.

* De tevredenheid over een aantal voorzieningen is sinds 1998 aanmerkelijk toegenomen. Het gaat dan om winkels, straatverlichting, veiligheid in het verkeer en voorzieningen voor jongeren.

* Het aantal slachtoffers van woninginbraak of pogingen daartoe is afgenomen. In 1998 was nog 7,2 % van de respondenten het slachtoffer van woninginbraak. Dat percentage is gedaald naar 5,5%. Bij vernielingen en geweld is het aantal slachtoffers bijna gelijk gebleven. Bij autocriminaliteit (diefstal uit of vernielingen aan de auto) en fietsendiefstal is sprake van een toename.

* Ongeveer eenderde van de inwoners voelt zich wel eens onveilig (in het algemeen). Dat is iets meer dan in 1998 (27%). Ook het aantal mensen dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt is iets gestegen.

* Op het gebied van "buurtproblemen" blijkt hondenpoep nog steeds één van de meest voorkomende vervelende voorvallen. Dat geldt ook voor inbraak in woningen en rommel op straat.

Hoe nu verder?
De gegevens die de gemeente aan de hand van de vragenlijst heeft verzameld vormen de basis voor het beleid van de gemeente. De gemeente is onlangs gestart met het opstellen van zogenoemd "Kernbeleid veiligheid". Dit houdt in dat hierin alle veiligheidsonderwerpen aan de orde komen, namelijk:

* Veilige woon- en leefomgeving; overlast, onveiligheidsgevoelens, geweld et cetera;

* Fysieke veiligheid; verkeer, infrastructuur, brandveiligheid et cetera;

* Jeugd en veiligheid; overlast, alcohol en drugs et cetera;
* Integriteit en veiligheid; georganiseerde criminaliteit et cetera;
* Bedrijvigheid en veiligheid; veiligheid op bedrijventerreinen en in winkelcentra, evenementen et cetera.

De gemeente Best is samen met de gemeenten Boxtel, Geertruidenberg, Tiel en Veere als "pilotgemeente" aangewezen. Dit betekent dat zij regelmatig ervaringen uitwisselen en dat zij extra ondersteuning krijgen vanuit de VNG en het project "Slagen voor Veiligheid". Daarnaast zal een aantal onderwerpen op het gebied van leefbaarheid in het wijkontwikkelingsbeleid worden verwerkt.

Achtergrond
In 1998 / 1999 is de eerste enquête leefbaarheid en veiligheid onder de Bestse bevolking gehouden. Deze kan worden beschouwd als een nulmeting. De resultaten van de enquête zijn onder leiding van de stuurgroep Integrale veiligheid uitgezet onder Bestse bevolking en in de eigen organisatie. Dit heeft geleid tot een actiepuntenlijst. Bijna alle punten op deze lijst zijn inmiddels uitgevoerd. De overige punten bleken na onderzoek niet uitvoerbaar.

klik hier voor het rapport (PDF)
klik hier voor het artikel in Groeiend Best (PDF)