Den Haag, 20 juli 2004

Vragen van de leden Dijksma en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de Minister van Verkeer en Waterstaat

over de verantwoordelijke voor kosten geluidswand A12

* Is het juist dat voordat zorginstelling Opella in Bennekom op moet draaien voor de kosten van een geluidsscherm langs de A12 alvorens zij eindelijk de totaal verouderde verpleeghuizen op dezelfde locatie kan vervangen door menswaardige nieuwbouw voor zorgbehoeftige ouderen?

* Is het juist dat Rijkswaterstaat niet eerder dan 2010 de A12 ten oosten van de afslag Ede-Wageningen gaat aanpakken en om die reden niet eerder dan 2010 een geluidswerende voorziening wil aanbrengen ter hoogte van de verpleeghuislocatie van Opella in Bennekom?

* Vindt u het wenselijk dat 500 zorgbehoeftige ouderen nog jaren langer op vijf en zes-persoonskamers moeten blijven wonen omdat Rijkswaterstaat weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de geluidsoverlast van rijksweg A12?

* Vindt u het rechtvaardig dat de kosten van geluidswerende voorzieningen langs een rijksweg ten koste gaat van het bouw- en saneringsbudget voor zorginstellingen dan wel dat deze moeten worden betaald vanuit de AWBZ? Is uw collega van Volksgezondheid die mening ook toegedaan?

* Bent u bereid om over de sterk verkokerde wet- en regelgeving heen te helpen zoeken naar een oplossing voor dit voor een grote groep ouderen zo belangrijke bouwproject?

* Wat zijn de mogelijkheden voor Rijkswaterstaat om alsnog de noodzakelijke investering in een geluidsscherm in de tijd naar voren te halen?

* Bent u eventueel bereid mee te werken aan een voorfinanciering van de kosten voor het geluidsscherm door de provincie e/o de gemeente, indien een dergelijk verzoek aan u wordt gericht?