TNO

Persberichten 2004
Oorzaak hoger ziekteverzuim bij vrouwen niet gerelateerd aan werk

20 juli 2004

Het hogere ziekteverzuim van vrouwen hangt niet samen met ongunstige werkomstandigheden maar met de persoonlijke gezondheid en een belastende thuissituatie. Dit blijkt uit analyses van TNO Arbeid op een landelijk representatief databestand van het CBS van bijna 18.000 werkenden.

Figuur 1

Vrouwen verzuimden in de periode 1997-2000 gemiddeld 12,6 werkdagen en mannen 10 dagen per jaar (zie figuur op tweede pagina). Het verschil van 2,6 dagen wordt vooral veroorzaakt door de persoonlijke gezondheid (1,6 ziektedagen per jaar meer dan bij mannen) en de belastende thuissituatie van vrouwen (ook 1,6 dagen meer). Daarentegen zorgt de werksituatie van vrouwen ervoor dat hun verzuim 1,4 dagen per jaar minder is dan dat van mannen. Vrouwen werken namelijk korter dan mannen en hun werk is lichamelijk minder belastend. Deze laatste twee factoren leiden bij vrouwen juist tot minder verzuimdagen.

Van de thuissituatie levert met name de factor `aantal uur huishoudelijk werk per week' een sterke bijdrage aan het verhoogde aantal verzuimdagen onder vrouwen. Vrouwen besteden gemiddeld meer uren per week aan huishoudelijk werk dan mannen; meer uren per week besteed aan huishoudelijk werk gaat gepaard met meer verzuimdagen, en daarmee verzuimen vrouwen anderhalve dag per jaar meer dan mannen.

Deze resultaten wijzen uit dat de aanpak van verzuim bij mannen en vrouwen om verschillende maatregelen vraagt. Om het hogere ziekteverzuim van vrouwen tegen te gaan, is het van belang dat overheid en bedrijfsleven een goede afstemming tussen werk- en privéleven bevorderen, zoals het aanbieden van soepele verlofregelingen, flexibele aanvangs- en eindewerktijden, en goede kinderopvang.

In het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, 2004-20, nr.2, p. 140-151, 'Oorzaken van ziekteverzuim bij vrouwen: werk, persoon, gezondheid of thuissituatie?', vindt u het volledige artikel wat naar aanleiding van deze resultaten gepubliceerd is. Auteurs zijn K. Jettinghoff, E. de Vroome, P. Smulders en S. van den Bossche. Het volledige artikel vindt u op de website van TNO Arbeid, www.arbeid.tno.nl.

TNO Arbeid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine