Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

persberichten - Min BZK en Min BVK korten subsidies met vijf procent

Min BZK en Min BVK korten subsidies met vijf procent

20 juli 2004

In een brief aan de Tweede Kamer informeren minister Remkes en minister de Graaf vandaag de Kamer over de invulling van de subsidietaakstelling van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarin staat het definitieve besluit om alle subsidieontvangende organisaties voor het jaar 2004 te belasten met een kortingspercentage van 5 procent om zodoende de subsidietaakstelling van het kabinet Balkenende II in te kunnen vullen. In december 2003 zijn alle subsidieontvangende organisaties reeds geïnformeerd over het voornemen om alle subsidies te belasten met een kortingspercentage van 5 procent.
---

Daarnaast zijn alle structurele subsidies voor de jaren 2005 en verder door het ministerie van BZK grondig doorgelicht. Hoewel het aantal subsidies dat door het ministerie van BZK wordt verstrekt beperkt is, is bekeken of de subsidies nog passen bij de huidige prioriteiten van het ministerie, of de subsidies vallen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van BZK en of de administratieve lasten niet onevenredig groot zijn t.o.v. het subsidiebedrag. Daarnaast is bezien of een bijzondere omstandigheid geldt om subsidies voort te zetten. De subsidies die zullen worden afgeschaft zijn voor:

de staatsrechtconferentie van de VU, het Politieorkest, Nederlandse Politiebond, Algemene Christelijke Politiebond en Stichting multicultureel instituut voor politieke participatie (MIPP). De overige subsidies zullen belast worden met een structureel kortingspercentage van 5 procent.

De afschaffing van de subsidies zal plaatsvinden met inachtneming van een afbouwperiode, die per subsidieregeling vastgesteld zal worden. Hierbij wordt opgemerkt dat een aantal subsidies, waarvan het voornemen bestaat deze af te schaffen, in de komende jaren aflopen en in het licht van de criteria niet meer verlengd zullen worden.

Van een aantal subsidies is te constateren dat deze niet bij het ministerie van BZK thuishoren. Een aantal hiervan komt mogelijk in aanmerking voor overheveling (inclusief budget en een korting van 5 procent) naar een ander departement of een andere organisatie. Bovendien wordt een aantal subsidies met ingang van de oprichting overgeheveld naar het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De subsidieontvangende organisaties zijn gelijktijdig met de Tweede Kamer geïnformeerd over het definitieve besluit voor het jaar 2004 en het voornemen voor het jaar 2005 en verder.

---

---

---

---